Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA hoppas vi ska tröttna

Försvarets radioanstalt, FRA, har hamnat i en något tumultartad situation, eller hur man ska säga. Blåsväder är ett annat sätt att nämna det som kanske många kan relatera till just nu.

Annons

FRA ska enligt uppgift ha hjälpt amerikansk underrättelsetjänst med att ha hackat 100 datorer, vilket strider mot de lagar och regler som reglerar vad FRA:s får och inte får göra.

Att hacka datorer är aktiv signalspaning, vilket FRA inte får ägna sig åt.

Endast passiv signalspaning är tillåtet och bara inom vissa sammanhang som bland annat består av yttre militära hot mot landet, eller om man misstänker utveckling eller spridning av massförstörelsevapen.

Det är alltså egentligen ganska enkelt. Det FRA påstås ha gjort och det man har dokument som bekräftar är alltså inte på något sätt tillåtet. Även om FRA hade trott att det fanns en risk för att bevis om massförstörelsevapen fanns på de hackade datorerna.

Trots det vägrar alla ansvariga konsekvent att svara på frågor. Det är knäpptyst på FRA, på försvarsdepartementet och inte ens försvarsministern eller hennes pressekreterare säger någonting om händelsen.

Om man ska vara petig så har FRA bemött frågorna, men knappast svarat på dem. Bemötandet har mest handlat om att de inte kan svara. Deras svar innefattar bara "det kan jag inte kommentera". Och så kommer de undan med det.

Jag tänker mig att statliga myndigheter och personer inom vår demokratiskt valda politiska topp ska föregå med gott exempel. Så att vi vanliga människor vet hur vi ska bete oss.

Det känns inte rimligt att de som ska styra landet inte behöver följa lagar och regler, samtidigt som de vill att vi andra gör det. Att strunta i lagar för att vara på god fot med storebror USA.

Bara för att FRA sysslar med hemliga saker så betyder inte det att de kan göra precis vad de vill utan att förklara sig. Och framförallt ska försvarsdepartementet och försvarsministern berätta om de är informerade eller inte.

För nu undrar man ju om FRA pysslar med andra saker också, som de inte berättar om. Och så undrar man om de gör saker som de inte informerar sitt departement om. Och vem som i så fall håller koll på att FRA:s signalspaning inte är aktiv. För i ärlighetens namn känns den just nu väldigt aktiv. Och väldigt styrd av någon med större makt än vad som går att säga nej till.

Ska inte försvarsministern då agera? Säga att det är skandalöst eller något i den stilen? Kräva att det tillsätts en utredning som fastställer huruvida FRA agerat inom eller utom ramar och lagar?

Inte ska väl denne ducka ansvaret och försöka hålla sig svävande i sina svar tills det blir jul och ingen orkar bry sig?

Det är nämligen så jag tror att strategin ser ut. Om vi bara drööööjer med svaren tills julhelgen så kommer det där att lägga sig av sig självt. Typ något sånt.

Den som lever får se. Den får se om stormen mojnar även för FRA.

Malin Walldén är skribent och vänsterdebattör

Mer läsning

Annons