Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsfesten solkas av människohandel

/

Annons

EM-febern har drabbat Sverige. Även om matchen mot Irland i måndags var något av en besvikelse tycker jag att det märks att Sverige är redo för fotbollsfest. Tyvärr har jag alltid dubbla känslor inför stora sportmästerskap. Det är svårt att glädjas fullt ut. Jag vet nämligen, allt för väl, hur mycket andelen sexköp och människohandel ökar under dessa tillställningar.

Människohandel, i synnerhet i sexuellt syfte, är en av de mest ekonomiskt gynnsamma formerna av organiserad brottslighet. Den anpassar sig efter vart efterfrågan finns - och stora sportevenemang ökar alltid efterfrågan på sexköp.

Under mina 12 år som EU-parlamentariker har bland de viktigaste lagstiftningar som jag arbetat med varit EU:s människohandelsdirektiv, som antogs 2011 och som jag var huvudförhandlare för.

Direktivet var ett stort steg i rätt riktning för det ökade gränsöverskridande samarbetet när det antogs. Att bekämpa den direkta efterfrågan av människohandelsoffers tjänster är dock något som lagts mer på medlemsländernas ansvar. Här har Sverige kunnat påvisa ett ordentligt arbete och legat i framkant såväl innan som efter att direktivet antogs.

Det är till stor del tack vare den svenska sexköpslagen som Sverige kunnat minska efterfrågan genom lagens normativa effekter. I den utvärdering som gjorts av lagen visas en faktisk minskning av de som köper sex och de som tidigare kunde tänka sig att köpa sex.

Sexköpslagen är alltså ett nödvändigt komplement till EU:s människohandelsdirektiv men orsakar också stora debatter i Europaparlamentet. Som vanligt är det männen som, när kriminalisering av sexköp diskuteras, suckar och vägrar lyssna till de fakta som presenteras.

Eftersom jag arbetat med människohandelsdirektivet är det ofta jag som tar debatterna och påpekar behovet att EU måste fortsätta arbetet och inte nöja sig med det vi hittills åstadkommit. Jag ser med bestörtning över hur offer för människohandel behandlas i vissa länder, hur de stigmatiseras och förvägras sina rättigheter. Genom att införa en europeisk sexköpslag så skulle människohandelsoffer ges en ytterligare utväg, genom att de själva skulle kunna kontakta myndigheter och anmäla sina förövare.

I flera medlemsländer har vi fortfarande idag en situation där människohandelsoffer kan åtalas för de tjänster de tvingas utföra. En kvinna som säljs likt en vara kan, istället för att få hjälp, också åtalas i det land hon sålts i. Därför är det glädjande att fler länder börjar ta efter Sverige. I Frankrike antogs en sexköpslag som inspirerats av den svenska, lagom till fotbolls-EM

Supporters kan nu anmäla misstänkt sexhandel till fransk polis, utan att offret riskerar åtal. Så låt oss hoppas på fotbolls-EM blir den folkfest det kan vara. För alla.

Mer läsning

Annons