Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstår inte Bergström vilka det är han hjälper?

/
  • Hans Bergström var DN:s chefredaktör, satt i Reinfeldts globaliseringsråd och ville hjälpa Sverigedemokraterna att störta den rödgröna regeringen.

Annons

Svenska medier står inte högt i kurs hos Sverigedemokraterna. Journalister på tidningar och i public service kallas för ”maktmissbrukande syltryggar” och ”nationens fiende” av Linus Bylund, riksdagsledamot och en av partiledaren Jimmie Åkessons närmaste män.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth vill åsiktsregistrera alla journalister och på sikte ska de traditionella medierna ersättas av nya, mer ”sunda”. Dagens medier ska stoppas ”i sinom tid”, hävdar Ekeroth. Det vill säga när partiet har tillräckligt stort inflytande i riksdagen.

SD-toppen Erik Almqvist flydde till Ungern efter järnrörsskandalen för att driva partiets mediesatsning därifrån. Almqvist hyllar den polska högerregeringen som sparkat alla journalister i public service och hoppas att hans parti ska följa efter.

Sverigedemokraterna räknade med presstöd när partiet planerade en stor tidningssatsning, men när den föll vill man nu helt avskaffa statens presstöd. De föreslår att riksdagen redan nu ska kunna dra in stödet om tidningar skriver något som bryter mot pressetiska regler och som politikerna inte gillar.

Under ytan har Sverigedemokraterna hela tiden aktivt stöttat högerextrema hatsajter och konspirationsmedia. Politiskt inkorrekt och Avpixlat har varit partiets bästa valarbetare.

För diktaturer av både röd och brun färg är kontrollen över media central, och det är helt uppenbart att SD på sikt har samma ambition. Får de styra är det slut med den fria och granskande journalistiken.

Nu avslöjar Aftonbladet att Dagens Nyheters före detta chefredaktör Hans Bergström gav SD goda råd i samband med den parlamentariska krisen hösten 2014. Liberale Bergström ville gärna träffa vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och Linus Bylund.

I ett mejl till Bylund skrev han att Löfvens nybildade regering var ”djupt skadlig för Sverige” och föreslog att ”Det är dags att välta bordet”. SD följde hans råd och två veckor senare föll regeringens budget och Löfven utlyste nyval.

– Inte mer konstigt än att tala med Vänsterpartiet, försvarar sig Hans Bergström i Aftonbladet i ett försök att bagatellisera kontakterna med SD:s ledning.

På samma sätt gör Svenskt näringsliv och andra näringslivsorganisationer som utan att tveka umgås med SD-politiker för att påverka deras politik. Därmed bidrar till att normalisera ett parti som inte är som andra, men som gärna vill framstå som att de är det. Så frågan är om de vet vilka de hjälper med sina lobbymöten.

I fallet med den före detta chefredaktören är det ännu värre och riktigt obehagligt. Om Sverigedemokraterna finge bestämma funnes det varken public service eller fria och självständiga tidningar. Det vore en mardröm. En liberal publicist ska inte medverka till att den blir verklighet.

Mer läsning

Annons