Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnamnet räcker

Så stor är hon i Ö-vik att det räcker med Elvy. Alla där vet vem det handlar om.

Annons

I det tyska valet för några månader sedan, noterade en svensk journalist att förbundskanslern Angela Merkel av många medier kallades "Mutti" – mamma. Var inte det väldigt konstigt? Mamma? Skulle de hänvisa till en manlig ledare som "pappa"?

Jag svarade att det förmodligen är en kärleksfull feminisering av "landsfader". Faktum är ju att många politiska ledare över världen och genom åren fått detta positivt laddade epitet, medan det bara finns några få exempel på landsmödrar.

När Mittnytt på onsdagen berättade att Örnsköldsviks mångåriga kommunalråd, Mrs Örnsköldsvik herself, Elvy Söderström bestämt sig för att inte ställa upp till omval en mandatperiod till, gjorde man det med en text som genomgående hänvisade till henne som "Elvy". Bara "Elvy".

På allehanda.se kallades det för ett "chockbesked" när budet kom – och även där är hon "Elvy". Så klart.

Men precis som när det gäller "Mutti" Angela Merkel, är frånvaron av efternamn knappast ett svaghetstecken. I mediebranschen brukar vi annars säga att kvinnor, barn och underklass får nöja sig med förnamn – medan männen hänvisas till med efternamnet. En maktmarkering som fortfarande är påtagligt synlig i tidningsrubriker.

Efter 19 år som socialdemokratiskt kommunalråd i Örnsköldsvik är Elvy Söderström allt annat än maktlös. Tvärtom.

Så stor är hon i Ö-vik att det räcker med Elvy. Alla där vet vem det handlar om. På gott och ont förstås - för vem kan fylla tomrummet hon lämnar efter 19 långa och framgångsrika år?

Mer läsning

Annons