Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För folkhälsans skull – höj gärna skatten på läsk

/
  • En svensk dricker i snitt 1,3 liter läsk i veckan. En hög konsumtion ökar risken för att dö i hjärtsjukdomar, så varför inte pröva att göra läsken dyrare genom en högre skatt?

En svensk dricker i snitt 1,3 liter läsk per vecka. Var tredje barn dricker läsk varje dag. Ett av tre barn dricker mer än en liter läsk varje helg. Det motsvarar 24 sockerbitar och den jämförelsen borde få var och en att minska läskpimplandet.

Annons

Världshälsoorganisationen WHO slår larm om att antalet cancerfall ökar i en alarmerande takt. Antalet sjuka kommer att stiga från 14 miljoner till 25 miljoner på tjugo år.

Ökningen kommer främst att ske i tidigare fattiga länder med en positiv ekonomisk utveckling. Med ökade inkomster följer dessvärre också en hel del ohälsosamma vanor.

Alkohol, rökning, sockerkonsumtion och ohälsosam mat leder bland annat till övervikt, som i sin tur leder till hjärtsjukdomar och cancer. WHO manar därför till kamp mot onyttigheterna.

Om alkoholen och tobaken hade upptäckts i dag skulle de med stor sannolikhet ha förbjudits som hälsovådliga gifter. Konsekvenserna för folkhälsan är klart dokumenterade och de är förödande.

Myndigheter över hela världen jobbar också aktivt för att begränsa användningen av drogerna. Restriktioner kring reklam och försäljning ska få ner bruket, som alltför ofta slår över till missbruk.

Lika benägna att begränsa konsumtionen av socker och onyttig mat är dock inte särskilt många beslutsfattare, trots att larmen duggar tätt. Det senaste kommer från amerikanska smittskyddsenheten CDC.

Sambandet mellan intaget av socker och risken att dö i en hjärtsjukdom beläggs i en studie med över 10 000 personer över 14 år. Den som dricker en burk läsk om dagen ökar risken för att dö med en tredjedel.

En svensk dricker i snitt 1,3 liter läsk per vecka. Var tredje barn dricker läsk varje dag. Ett av tre barn dricker mer än en liter läsk varje helg. Det motsvarar 24 sockerbitar och den jämförelsen borde få var och en att minska läskpimplandet.

Men läsken är billigare än nyttig mjölk och naturliga juicer. Butikerna vräker ut stora mängder till extrapriser, ofta exponerade så att barnfamiljerna inte kan missa dem. Pet-flaskorna finns tillgängliga överallt och dessutom när som helst.

Tio läkare i nybildade föreningen Läkare för framtiden vill ändra på det. I en debattartikel i Dagens Nyheter (4 februari) föreslår de att hälsosamma livsmedel momsbefrias och subventioneras och att de farliga beskattas så att de bär kostnaderna för den ohälsa de skapar.

Det är en modell väl värd att pröva. Höga skatter på tobak och alkohol fungerar bra och begränsar konsumtionen. En höjning av skatten på läsk, godis och mat med tillsatt socker skulle göra att försäljningen gick ner.

Det är något som är galet när grönsaker och rotfrukter är dyrare än samma mängd kalorier i kött och fågel. Det är fel att frukt och bär är långt dyrare än godis och glass.

Det står var och en fritt att äta och dricka vad man vill, men det ska kosta mer att välja det som skadar hälsan. Det skulle vara bra för samhällsekonomin och förhindra sjukdomar.

Starka kommersiella krafter vill att vi proppar oss fulla med onyttigheter. Samhället och politikerna bör utmana dem genom att prioritera folkhälsan.

Mer läsning

Annons