Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Bildt är det i alla fall enkelt och allmänt känt

/

Så har utrikesminister Carl Bildt (M) ännu en gång hamnat i ett sociala medier-relaterat blåsväder.

Annons

Den här gången rörde det den förre israeliske premiärministern Ariel Sharons död, något som Bildt kommenterade på Twitter med "Ariel Sharon was a great leader of Israel. A brilliant military commander, but also a wise statesman seeing the necessity of peace."
Kritiken har inte låtit vänta på sig. Att Ariel Sharon var en av de viktigaste personerna i Israels historia råder det ingen tvekan om. Sharon var inte bara en av de mest kända militära befälhavarna, utan också en av de mest inflytelserika politiska arkitekterna. Förutom fem år som premiärminister (2001-2006) innehade Sharon också posterna som försvarsminister, utrikesminister, bostadsminister och energiminister i olika regeringar på 80- och 90-talet, och var dessutom med om att grunda inte bara ett, utan två politiska partier (Likud och Kadima).
Att kalla Sharon för en "briljant militär befälhavare" och "vis statsman" har dock fått Bildts kritiker att gå i taket. För många är nämligen Ariel Sharon mer förknippad med massakrerna i flyktinglägren Sabra och Shatila i Libanon 1982 än med fredsförhandlingar, och betydligt mer känd som en provokatör än som diplomat.
Visst är det som Carl Bildt konstaterat i en intervju med Expressen, att man i den här typen av situationer främst bör "lyfta fram de positiva sidorna av en individs gärning", men var det verkligen nödvändigt att lägga till att Sharon var en "briljant militär befälhavare"?
Frågan som alltid måste ställas då det gäller Bildts twittrande är dock om han gjort det i egenskap av utrikesminister, privatperson, nymoderat, gammelmoderat, hallänning, svensk eller europé? Eller kanske i egenskap av "handelsresande i fred och företagande"?
Vi får nämligen inte glömma bort att Carl Bildts twitter-inlägg är "av enklare art och behandlar saker som redan är allmänt kända". Detta förklarade Charlotta Ozaki Macias, chef för UD:s press-, informations- och kommunikationsenhet, i en intervju med den här ledarsidan i augusti 2012. Att synen på Bildts twittrande är densamma i dag bekräftades av UD:s pressjour under måndagen.
Saker av enklare art.
Saker som är allmänt kända.
För att vara Sveriges främste diplomat har vår utrikesminister onekligen en tendens att överskatta vad som faktiskt är allmänt känd och en lite annorlunda syn på vad som är av enklare art. Några exempel:
"EU must be ready to help with immediate security in Central African Republic. It is time for the Battle Group concept to be used." (Att EU ska agera i Centralafrikanska republiken är alltså ett uttalande av det lite enklare slaget.)
"Worrying that hardliners in US Congress are undercutting efforts to move forward in Iran nuclear talks. We must be able to lift sanctions." (Att Sveriges utrikesminister oroar sig över amerikanska kongressledamöters ageranden när det gäller Iran är väl allmänt känt?)
Nej, Carl Bildt fortsätter att vara Carl Bildt, och huruvida hans uttalanden är hans privata åsikter eller den svenska statens officiella ställningstagande, det fortsätter att vara oklart.
Om de anställda på Utrikesdepartementet försökt få sin chef att vara lite tydligare i sin kommunikation ska vi låta vara osagt.
Att utrikesministern betraktar UD:s riktlinjer som något av enklare art, det är nämligen allmänt känt.

Mer läsning

Annons