Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För äldre handlar valfrihet om innehåll - inte om utförare

/
  • Valfrihet inom äldreomsorgen är att kunna välja bort en dusch till förmån för en promenad en solig dag.

När de politiska vinstkritikerna framhåller att svenskarna enligt alla mätningar säger ett kraftfullt nej till vinstuttag i välfärdsverksamheterna, har näringslivets företrädare börjat kontra med "Nej, men de vill ha valfrihet".

Annons

Enligt nästan lika många mätningar visar det sig ju att svenskarna värderar valfrihet inom välfärden lika högt som likvärdigheten – kanske till och med högre.

Det tar näringslivet och högerpolitikerna som en intäkt för att vi egentligen inte alls har något emot vinstdriven offentlig verksamhet. Eftersom vi vill välja - och för att val förutsätter att vi har något att välja mellan.

Men, visar en ny internationell forskningsrapport om äldreomsorgen i sju länder, näringslivet och högerpolitikerna har missuppfattat vilka val våra äldre tycker är viktiga att få göra. Det handlar väldigt lite om att välja ett företag framför ett annat.

– När hemtjänsten kommer vill man kunna välja att gå ut i stället om solen skiner istället för att duscha. Eller om det varit en bra dag när den äldre klarat att duscha själv och då få kläderna tvättade istället. Det är den valfriheten man vill ha, valfriheten att få välja innehåll i hjälpen. Det är viktigare än att kunna välja vilken utförare som kommer, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete, till SVT (16/10).

Och det är ju inte vad de stora privata vårdkoncernerna som dominerar den privatdrivna vården i Sverige, erbjuder. Och för den delen inte heller kommunerna.

Är det nu faktiskt valfriheten för de äldre som är det avgörande, är det en helt annan äldreomsorg vi ska utveckla. En som inte lägger all fokus på att ge företag fri etableringsrätt inom omsorgssektorn.

Moderaterna, som på sin arbetsstämma igår röstade igenom just en lagstadgad fri etableringsrätt, borde kanske funderat på varför så få äldre, bara fyra procent enligt forskningsrapporten, gör ett aktivt val av utförare.

Mest handlar det om att de flesta är i för dåligt skick för att kunna göra ett upplyst val mellan flera olika alternativ, menar Marta Szebehely.

Kanske finns det också de som tycker att de privata utförarna ändå inte erbjuder vad de efterfrågar allra mest: möjligheten att påverka innehållet i omsorgen, att får träffa samma personer varje dag och inte dussintals olika – och slippa tidspressen som får personalen att stå med stoppuret i högsta hugg.

Tvärtom visar ju svenska studier att privata vårdbolag har lägre bemanning än kommunala - och allra lägst har de vårdbolag som drivs av riskkapitalbolag, noterar Marta Szebehely.

Där de privata tar över verksamheten minskar också fasta anställningar på bekostnad av timanställningar, och det säger ju sig självt att allt detta kraftigt påverkar dels hur mycket tid varje hemtjänstbrukare kan få, dels hur många olika personer som kommer att rusa in och ut ur deras hem under en vecka.

Det finns mycket att göra för att åstadkomma en bättre äldreomsorg. Men inte ens på de äldres lista ligger "fler privata företag att välja mellan" högt upp.

Mer läsning

Annons