Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN kan medverka till ny regim

Annons
Torsdag 27 september 2001FN kan medverka till ny regim

Världsfronten mot terrorismen leder också till en välkommen omställning av den amerikanska utrikespolitiken.

Sverige ska förbereda sig för att kunna sända ett fältsjukhus till Afghanistan, anser folkpartiets ledare Lars Leijonborg. Han har också skrivit till både utrikesminister Anna Lindh och försvarsminister Björn von Sydow och föreslagit en sådan insats. Svenska hjälpinsatser genom fältsjukhus har getts tidigare, bland annat vid krig i Korea och Somalia.

Det är en god tanke, framför allt för civilbefolkningens behov. Den lever i ett land som haft krig under 23 år, drabbats av jordbävningar och nu av den värsta torkan sedan början av 1970-talet. Där finns ett enormt behov av hjälpinsatser. Afghanistan har letts av olika regimer men ingen av dem har haft något totalt inflytande över landet. Stridigheterna har som vanligt slagit hårdast mot dem som inte är inblandade i dem.

I samband med ett folkpartiseminarium om Afghanistan i går sade den säkerhetspolitiska experten och Afghanistankännaren Katarina Engberg att USA troligen inleder begränsade militära operationer i landet inom kort. Att bomba landet är däremot inte meningsfullt. USA:s försvar mot terrorismen inriktas i hög grad mot juridiska och finansiella åtgärder, menade Katarina Engberg. Därmed kan den gemensamma världsfronten mot terrorismen behållas och riskerar inte att spricka.

Att USA nu vill betala sina skulder till FN är ett tecken på en ny inställning inom den amerikanska utrikespolitiken. Vikten av internationell sammanhållning är oerhört stor om terroristerna ska kunna ringas in. Katarina Engberg ser också en annan uppgift för FN och det är medverkan i att ge Afghanistan en ny regim, om talibanregimen faller. Då är det önskvärt att åstadkomma en centralmakt, där de olika etniska folkgrupperna finns med. Det kan ge stabilitet i landet.

Sverige har, genom statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh, klart tagit ställning för FN och USA efter terrordåden. Det är befriande. Sverige är medlem både i EU och FN och där råder ingen tvekan om USA:s rätt att slå tillbaka mot terrorismen. Anna Lindh gör för övrigt säkert en korrekt bedömning när hon säger att den starka internationella uppslutningen bakom USA har en återhållande effekt på USA:s åtgärder. En svensk medverkan i kampen mot terrorismen kommer troligen mest att gälla underrättelseverksamhet.

Regeringens ställningstagande orsakar viss splittring inom socialdemokratin. Kvinnoförbundets ordförande Inger Segelström och förra statsministern Ingvar Carlsson delar inte regeringens uppfattning. Så som FN-resolutionen är utformad borde också de kunna känna tilltro till världssamfundets beslut.Arbetslösa kommunalare

Arbetslösheten inom Kommunal sjunker men var sjätte kommunalare är fortfarande mer eller mindre utan jobb, konstaterar tidningen Kommunalarbetaren. Det är ett något märkligt förhållande i tider då det varnas kraftigt för arbetskraftsbrist. En orsak till den sjunkande arbetslösheten är för övrigt det höga sjuktalet bland kommunanställda. Fler vikarier får jobb när långtidssjukskrivningarna ökar.

I Kramfors ligger arbetslösheten mycket högt över genomsnittet i landets kommuner. I Sollefteå ligger den mycket över och i Härnösand och Örnsköldsvik över genomsnittet. Det är kommuner som har stora problem med att få äldreomsorgen att fungera bra.

I Stockholms län är arbetslösheten mycket lägre och där finns också flera kommuner som har den lägsta arbetslösheten bland Kommunals medlemmar, till exempel Täby, Danderyd och Nacka. Kraftigt under genomsnittet ligger bland andra Sollentuna, Solna och Stockholm.

Den i vissa läger förkättrade borgerliga politiska majoriteten tycks i alla fall kunna ge Kommunals medlemmar arbete.

Mer läsning

Annons