Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingarnas dödliga desperation

/

Hur desperat skulle du behöva vara för att sätta dig själv och ditt lilla barn i en liten båt med hundratals andra och fara ut på det öppna havet?

Annons

Tänk dig en eka. Till exempel den på bilden. Liten och öppen, kanske åtta meter lång. Nästan dubbelt så lång som en "vanlig" liten trä- eller plasteka man ror ut för att meta i.

Tänk dig att fylla den här åtta meter långa träbåten med 200 människor. På bilden sitter det två personer i båten. Det ser rätt tryggt ut. Tio-tolv stycken till hade bekvämt fått plats. Men 200 till?

Tänk dig att vi fyller båten till brädden med förskolebarn och ett par förskollärare. Alla utan flytvästar. Flytvästar tar plats och vi behöver få ner så många ungar som möjligt. Varje plats är värd pengar.

Hur långt ut på öppet vatten skulle du, om du var förälder till en av dessa femåringar, vara bekväm med att låta båten gå? På hur djupt vatten? Hur illa skulle det behöva vara där barnen är i dag för att du skulle överväga skicka dem ut på havet i en överfull båt?

Hur desperat skulle du behöva vara för att tycka att risken att dö ändå var underordnad?

I morse förliste en båt, enligt uppgifter som mest 15 meter lång – inte fullt dubbelt så stor som båten på bilden – med 500(!) personer ombord i vattnet utanför den lilla ön Lampedusa i Italien. När detta skrivs har ungefär 130 hittats vid liv.

15 meter lång båt, 500 personer, 130 vid liv. Det är skakande siffror det där.

FN:s flyktingorgan UNHCR släppte statistik ifjol om att 1 500 båtflyktingar från Afrika dog på väg till Europa bara under 2011.

Men eftersom det handlar om en ljusskygg verksamhet som människosmuggling och till på köpet på vatten där kroppar lätt försvinner, är nog mörkertalet många gånger högre.

Dör människor ombord på en båt slängs de överbord, sjunker båten – ja då sjunker även passagerarna.

500 män, kvinnor och barn lämnade Afrikas nordkust för en bättre framtid i Europa – vissa på grund av krig och förföljelse, andra på grund av fattigdom. Istället dog de i Medelhavet.

Smuggelbåtarna går fulla med flyktingar som inte ser något annat alternativ. För att söka asyl i Europa krävs att man först sätter en fot på europeisk mark.

– I och med att det inte finns legala vägar in så använder människor illegala vägar för att fly för sina liv. Det är en osäker väg där de exploateras och utsätts för våld och otäcka passager, berättade Alexandra Segenstedt, sakkunnig inom migration på Röda korset, för Svenska Dagbladet häromveckan.

Men att riva "Fästning Europa" är inget EU:s medlemsländer vill. Tvärtom. Fler gränskontroller för att stoppa asylsökande är i stället linjen som drivs i alltfler länder.

Och i vattnet fortsätter människor att dö.

Mer läsning

Annons