Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansministerns sjunde ingen succé

/
  • Finansminister Anders Borg (M) på traditionell budgetpromenad. I år i sällskap med ett antal missnöjda demonstranter.

Anders Borgs valbudget möttes inte av några jubelrop i går. Tvärtom, sällan har en finansminister mötts av så mycket kritik från alla möjliga håll.

Annons

LO, TCO och Saco är missnöjda, liksom miljörörelsen och näringslivets tunga organisationer. De tycker alla att alliansregeringen prioriterar fel.

Det är bara att hålla med. Regeringen lägger 70 procent av reformutrymmet på skattesänkningar. 44,7 miljarder kronor måste lånas för att få ihop budgeten nästa år.

Regeringen satsar 25 gånger så mycket pengar på att sänka skatten än på skolan. Det blir bara en rännil kvar till jobben.

Anders Borg fortsätter envist att hävda att skattesänkningarna ger mängder av jobb. Men det har fungerat dåligt med de tidigare fyra jobbskatteavdragen, och varför skulle det gå bättre med ett femte?

Ännu svårare har finansministern att försvara skattesänkningen för alla som tjänar över 36 000 kronor. I sin egen finansplan erkänner han att den inte skapar ett enda nytt jobb. Dessutom visar det återigen att regeringen helst ger mest till dem som redan har och därmed ökar ojämlikheten.

Jämställdhet är inte heller en prioriterad fråga för regeringen. Fredrik Reinfeldt svepte förbi det i regeringsförklaringen och Anders Borgs budget ökar inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor ytterligare.

På sju år har skillnaden ökat med 60 procent, framför allt på grund av de återkommande skattesänkningarna.

Efter gårdagens budgetdebatt i riksdagen blir Socialdemokraternas fega inställning till det femte jobbskatteavdraget ännu märkligare.

De säger att skattesänkningen måste betalas med skattehöjningar eller sämre välfärd under nästa mandatperiod. Den bedömningen gör också Konjunkturinstitutet.

Vore det då inte bra att redan nu säga att en S-regering kommer att ta tillbaka det femte jobbskatteavdraget vid en valseger? En förkrossande majoritet av väljarna vill hellre ha en bra skola och en trygg omsorg än 200 kronor mer i månaden i plånboken.

Så vad är Löfven och Andersson rädda för? Vågar de inte ta debatten med Reinfeldt och Borg? Är självförtroendet och tilltron till den egna ideologin så svagt finns det verkligen anledning att vara bekymrad.

Löfven har fortfarande tid att ändra inställning. I stället för att svälja Moderaternas skattepolitik borde han tydligt markera avstånd. Socialdemokraterna har öppet mål och det läget får inte missas.

Som vanligt utses vinnare och förlorare när en ny budget läggs. Som vanligt när alliansen styr gynnas de som redan har det bra.

Men vinsten är bara kortsiktig. Några hundralappar mer i månaden väger lätt när välfärden krackelerar, samhället bryts isär och klyftorna ökar. Det skapar spänningar, oro och rädsla. På sikt riskerar alla att bli förlorare på alliansens politik.

Mer läsning

Annons