Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin gest av Bollsta IK att bjuda asylsökande på fotboll!

/
  • Fotboll till fler! Bollsta IK bjöd asylsökande på fotboll på måndagskvällen.

Annons

Man kan inte ens bjuda asylsökande på en entréavgift på 20 kronor till en fotbollsmatch utan att nån ska känna sig kränkt.

I kväll (måndag) ska det spelas fotboll på Bollstavallen i Kramfors. Bollsta IK – glädjande nog tillbaka i seriesystemet igen – möter i sin hemmapremiär nybildade Hero Gålsjö IF, ett lag bestående av asylsökande på asylboendet i Gålsjö.

På Bollsta IK:s hemsida skriver vice ordföranden Jörgen Strindlund ett fint inlägg inför matchen och beskriver i positiva ordalag den kommunala asylmottagningen, hur spelarna med utländsk härkomst är en förutsättning för verksamheten och hur bra kommunens projekt att låta nyanlända ungdomar få testa olika aktiviteter är.

Som en välkomnande gest hade Bollsta IK därför bestämt att dels arrangera en insamling av träningsutrustning - träningskläder, skor, sportflaskor och så vidare - till dessa ungdomar i samband med att laget spelar hemmamatcher, dels bjuda asylsökande på entrén (20 kronor) på måndagskvällens match.

Ett så enkelt sätt att sträcka ut handen och jobba inkluderande och integrerande. Ett så enkelt sätt att erbjuda ett vettigt tidsfördriv för personer som riskerar depression och passivet i väntan på ett besked om asyl.

Men i olika debattforum i sociala medier har erbjudandet om gratis entré väckt ont blod. ”Är inte det här diskriminering”, undrar någon – och debatten rusade iväg till att handla om långt mycket mer än att en grupp skulle slippa betala en tjuga för att få se på fotboll på Bollstavallen. Och det är en diskussion som varken är ointressant eller svartvit men möjligen lite väl enkelspårig - vilka "förtjänar" samhällets omsorg?

Vi kan börja med det enkla svaret på frågan: Nej, det är inte diskriminering att bjuda asylsökande på fotboll. Det är tvärtom omtänksamt.

Asylsökande som bor i ett boende som tillhandahåller mat har en dagersättning på 24 kronor från Migrationsverket. Att lägga en hel dags ersättning på entré till en fotbollsmatch är inte helt realistiskt, så Bollsta IK går knappast miste om några intäkter. Vad de däremot gör är att öppna portarna till fler. Ingen blir heller lidande av denna positiva särbehandling. Det förtar inte nöjet för andra som ”tvingas” betala den där tjugan för att få komma in.

Men självklart handlar inte debatten om 20 kronor. Inte egentligen. Det handlar om en känsla bland en del människor att vissa bara får medan andra förnekas – att asylsökande och flyktingar får kosta hur mycket pengar som helst medan samhället bara sparar och sparar på andra ekonomiskt utsatta grupper, som exempelvis äldre eller personer med funktionshinder.

Det är inte sant och måste bemötas med fakta, som många enskilda i Kramfors debattforum på Facebook också förtjänstfullt gör och utan att trilla i fällan att slentrianmässigt anklaga alla missunnsamma för rasism.

Men visst måste fler av oss anstränga sig, som Bollsta IK nu gör, och bjuda in ler grupper till den sociala gemenskapen. Det behöver inte ens kosta 20 spänn...

Mer läsning

Annons