Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigpensionär? Ja, men då har du valt det själv

/

Hälften av alla kvinnliga pensionärer lever precis på eller under fattigdomsgränsen. Men det beror inte på att kvinnor generellt har lägre löner, jobbar ofrivillig deltid eller tar på sig föräldraansvaret (och äldre släkting-ansvaret) mer än män, som ledarsidan hävdade på tisdagen. Fel, fel, fel! Här kommer jag och gnäller om ett strukturellt underordnande av kvinnor som helt enkelt inte finns!

Annons

Nej, Sydsvenskans oberoende liberala ledarsida har istället satt fingret på problemet: Ja, kvinnor tjänar mindre än män. Ja, kvinnor tar ut tre fjärdedelar av föräldradagarna vilket sedan missgynnar deras karriärer.

"Enkel matematik" som beror på kvinnors individuella val, förklarar ledarsidan. Att kvinnor som grupp fattar samma individuella val är således en slump.

Ingen kan vara omedveten om att sambeskattningen avskaffades för över 40 år sedan och att "vårt system bygger på att det är deltagande i arbetslivet som ska säkra en anständig pension för alla, kvinnor såväl som män", menar Sydsvenskan. Kvinnor som fattat ett insatt beslut att "blunda för verkligheten" är möjligen ett problem. Men det är inte samhällets problem.

"Idag går det att urskilja främst två grupper av kvinnor som riskerar att gå i hemmafrufällan och sluta sina dagar som fattigpensionärer.

Den första är invandrade kvinnor som avstår från lönearbete eftersom det av tradition betraktas som kvinnans uppgift att ta hand om barn och familj.

Den andra är kvinnor som vill förverkliga sig själva genom att leva upp till ett närmast hollywoodskt hemmafruideal om den perfekta, gärna cupcakebakande modern och makan."

Ursäkta?

Ja, det är ett problem att det finns ett vårdnadsbidrag som utgör en påtaglig barriär för vissa invandrarkvinnor med barn (speciellt lågutbildade som nyligen invandrat från områden med en levnadsstandard långt under svensk norm) att komma ut på arbetsmarknaden.

Ja, det är ett problem att dessa kvinnor, bland annat av denna anledning, kommer att ingå i gruppen fattigpensionärer om några decennier.

Men att hänvisa till invandrarkvinnor som det stora pensionsproblemet när HÄLFTEN av alla svenska kvinnliga pensionärer – 450 000 i dag – räknas som fattiga är långsökt.

Och av de cupcakebakande hemmafruarna som lever på sin mans inkomst för att självförverkliga sig själva finns det sannolikt ännu färre.

Men visst finns det en hel del kvinnor som jobbar frivillig deltid och – förhoppningsvis – är helt på det klara med vad det innebär och – förhoppningsvis – har en partner som vill och kan överlåta pensionsrätt.

Det finns därutöver 100 000 kvinnor som gått ner i arbetstid för att ta hand om en äldre släkting. Också "frivilligt".

Samtidigt jobbar nästan en kvarts miljon kvinnor ofrivillig deltid. Ofrivillig. Inte för att de valt att gå ner i arbetstid för att hinna göra muffins, eller hämta barn på dagis och städa, eller hjälpa en åldrande mor med det som hemtjänsten inte hann med.

En kvarts miljon kvinnor som vill jobba heltid men som inte får. Och som får betala för det när fattigpensionen betalas ut.

Mer läsning

Annons