Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågel, fisk eller mittemellan?

Är välfärden i kris – eller är det bättre än nånsin?

Annons

Väljarna verkar landa i det första påståendet – företrädare för allianspartierna i det senare. Och enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting, SKL, har högerpolitikerna i alla fall rätt i att välfärden aldrig haft så mycket resurser som nu.

Till och med om man räknar med inflationen och befolkningsförändringar, något alliansens företrädare tenderar att slarva med.

Men, som statliga Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson, är det inte bara resurserna som ökat. Det har även lönerna. Han konstaterar att offentliga sektorn, trots mer resurser och fler äldre, ”inte fått mer personal”.

Konjunkturinstitutet har också tidigare konstaterat att det, för att bibehålla dagens nivå på välfärden, kommer att krävas skattehöjningar (eller kostnadssänkningar) på 100 miljarder kronor. Snart.

Sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna (egentligen också en del av ”välfärden”, inte sant?) har redan åderlåtits. Det är bland annat med de pengarna regeringen sänkt inkomstskatterna och ändå lyckats hyggligt "freda" välfärden, i alla fall det man kallar "kärnan".

Men hur ska pengarna hämtas hem denna gång? I lägre ambitioner för skolan, vården och omsorgen? I högre avgifter? I höjd skatt?

Mer läsning

Annons