Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europa kom ett steg närmare

Annons
Lördag 15 december 2001Europa kom ett steg närmare

Sverige är en del av EU och EU präglar vår vardag mer än vi tror. Hur mycket kan man lätt få reda på via Infopoint Europa.

Sverige är det i särklass dyraste landet i hela EU när det gäller dagligvaror. Under större delen av 1990-talet närmade sig priserna varandra inom EU, men från 1998 har utvecklingen stannat av, enligt EU-kommissionären för den inre marknaden Frits Bolkenstein. Han räknar dock med att införandet av euron ska sätta fart på processen igen.

Det är nu ingenting som svenskarna får glädje av. Vi får räkna med att vara prisledande i EU även i fortsättningen, eftersom den gemensamma valutan inte gäller här. I Sverige ligger priserna 118 procent över EU-genomsnittet. Ett höglöneland som Tyskland finns bland de billigare medan till exempel Storbritannien, som vi svenskar tycker är ett oerhört dyrt land, visserligen finns i toppen men ändå en bit under Sverige.

Allteftersom misstänksamheten mot EU och EMU avtar i Sverige ökar förstås hoppet om att även medborgarna här ska få samma fördelar som människor i andra EU-länder. Det finns ju nu till exempel en majoritet för inträde i valutaunionen. Ju mer kunskapen om EU sprider sig desto mindre blir motviljan att delta i samarbetet.

I Härnösand finns nu utomordentligt goda möjligheter att öka på kunskaperna om EU och övriga EU-länder. I går invigdes nämligen Infopoint Europa på Sambiblioteket.

Visst går det att påverka EU, sade Björn Kjellström från EU-kommissionens kontor i Stockholm. det gäller bara att kunna navigera på EU-kartan.

Den delen ska Freimut Möschler hjälpa härnösandsbor och alla andra som behöver introduktion och vägledning i konsten att hitta rätt i det snåriga EU.

Landshövding Gerhard Larsson gladdes åt EU:s utvidgning, från 15 medlemsländer nu till 25 om ett par år, eftersom det stimulerar utbytet mellan olika länder. Han meddelade samtidigt att de fem nordligaste länen i Sverige arbetar för att få behålla en del av de strukturfonder som i framtiden egentligen ska gå till nya medlemmar med stora utvecklingsbehov.

Idag är det 350 miljoner kronor årligen som via länsstyrelsen sprida över Västernorrland, av dem går 150 miljoner kronor till jordbruket. Efter 2006 är strukturfondsmedlen slut. Enligt Gerhard Larsson är norrlänen villiga att offra jordbruksstödet för att få behålla utvecklingspengar till andra företag.

För den som vill följa med i avvecklingen av fonderna, utvecklingen av EU inför framtiden och utvidgningen är Infopoint Europa ett utmärkt sätt att finna information på.Att ²erbjuda samma förutsättningar²

Den politiska majoriteten i vård- och omsorgsnämnden i Härnösand har bestämt att 23-åriga André Lockner inte ska delta i verksamheten vid ett dagcenter i Sundsvall. Enligt nämndens socialdemokratiska ordförande Ann-Christin Myrgren ska Härnösand ²kunna erbjuda samma förutsättningar². André Lockner, som kommunicerar med teckenspråket, ska alltså få tillgång till arbetskamrater och arbetsledning som han kan prata med och ett jobb där han trivs.

Det är bra, när kan han börja?

Tyvärr låter uttalandet från nämndens ordförande som ett utslag av den socialdemokratiska kollektivtanken. Man har svårt att tillåta att en enskilds behov sätts före kollektivets. I stället ska den enskilda inlemmas i och underordna sig kollektivet. Synsättet avspeglar sig bland annat i skolpolitiken.

Det är samma sak som att socialdemokraterna i Västernorrland anser att det är bättre med en sjukvård som låter alla lida onödigt länge, än att tillåta ett fritt vårdval, där patienter kan välja vård i ett annat landsting och bli återställda fortare.

Verkligheten hinner dock alltid ifatt politikerna även om någ-ra har svårare att acceptera det än andra. Idag är verkligheten den att människor vågar ställa krav på att bli behandlade som individer - även de som råkar ha ett eller flera funktionshinder.

Verkligheten i ärendet om André Lockner är att han har rätt till vettig och meningsfull sysselsättning. Kan han få det i Härnösand - vilket tydligen varit omöjligt hittills - är det utmärkt. Om inte får vård- och omsorgsnämnden göra upp om ett samarbete med Sundsvall. Det finns ju en uttalad politisk målsättning om ett närmare samarbete kommunerna emellan.

Mer läsning

Annons