Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ska lägga golv – inte bygga tak

/

Annons

Jag heter Anna Hedh och är europaparlamentariker för Socialdemokraterna. Jag kommer som nybliven krönikör i Tidningen Ångermanland varje månad beskriva mitt arbete i Europaparlamentet, min syn på EU och göra nedslag i de politiska frågor som jag arbetar med.

Ända sedan EU-valet 2004, när jag kryssades upp från plats 31 till 3 på valsedeln, har jag sett mig själv som sunt EU-kritisk vilket har återspeglats i mitt arbete. Det innebär i praktiken att jag ser såväl nackdelar som fördelar med EU.

Mycket av min kritik består i att marknaden tenderar att prioriteras före människorna. Att skapa och höja miniminivåer för saker som arbetsmiljö, arbetstid och jämställdhet är bra. Men det är bakvänt om en EU-lagstiftning inte tillåter Sverige och andra medlemsländer att ha egna- och högre ambitioner. EU ska lägga golv, inte bygga tak.

Att marknaden prioriteras före människor har blivit än mer tydligt under den finanskris som drabbat många länder i Europa under de senaste åren. Situationen för kvinnor har försämrats och det är marknadspolitiken som prioriteras. Besparingar och en rekordhög arbetslöshet tvingar ner löner och försämrar villkoren också för de som har jobb.

EU och dess medlemsstater står också inför en avgörande kris i hur man hanterar mottagande för de människor som flyr för sina liv till Europa. Hittills är det klart att man varken klarat av att visa solidaritet med människor på flykt eller mellan medlemstaterna.

Europaparlamentets sammansättning har tyvärr en ganska konservativ och mörkblå-brun tyngd. Det är särskilt påtagligt när områden som jämställdhet mellan kvinnor och män kommer på tal. Det finns ett obehagligt synsätt hos många de socialkonservativa rösterna som menar att "allt kan lösas vid köksbordet". Det tycker inte jag.

Vi har ett EU där en av tre kvinnor har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld sedan femton års ålder. När en av tjugo kvinnor blivit våldtagna och det könsbaserade våldet uppskattningsvis kostar 226 miljarder euro varje år, enligt EU-kommissionen. Då tycker åtminstone jag att EU bör ha mandat att föreslå åtgärder för detta.

Jag sitter som ordinarie ledamot i utskottet för jämställdhet och som suppleant i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd. Dessa utskott ger mig möjlighet att arbeta för mina grundläggande värderingar för ökad jämställdhet, en solidarisk flyktingmottagning, mot högerextremism och för ett starkt konsumentperspektiv i marknadspolitiken.

Oavsett vad man tycker om EU så påverkas en stor del av vår vardag av beslut som fattas i Bryssel. Vi behöver bli bättre i Sverige på att diskutera hur vi vill att samarbetet ska se ut i framtiden och jag hoppas på att mina krönikor kan hjälpa till att skapa debatt.

Anna Hedh (S) är socialdemokratisk europaparlamentariker

Mer läsning

Annons