Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hederligare affärsliv gynnar länets företagare

/

Ett brett leende och ett fast handslag. Mer behövs inte alltid för att försegla en tveksam affär, trixa med en offentlig upphandling eller leverera förhandsinformation till en favoriserad bolagsstyrelse.

Annons

Ungefär så kan även korruptionen i Västernorrland beskrivas för den som följer ortstidningarnas nyhetsrapportering. Verkligheten kanske inte är lika rafflande som Roberto Savianos skildringar av södra Italiens maffia, men likväl är korruption ett stort samhällsproblem som i allra högsta grad påverkar länet.

Fyra av tio företag anser att korruption är ett hinder för att göra affärer, den offentliga upphandlingen är särskilt utsatt för korruption och tveksamheter uppstår oftast i gränsland där det kommunala och privata gör affärer ihop.

Det är slutsatser som EU-kommissionen drar. När EU-kommissionär Cecilia Malmström i går presenterade unionens stora rapport om insatserna mot korruption så var hon tydlig: "Korruptionen undergräver medborgarnas förtroende för demokratiska institutioner och rättsstaten, skadar EU:s ekonomi och berövar länderna välbehövliga skatteintäkter." Totalt beräknas korruptionen kosta EU-länderna minst 120 miljarder euro om året.

Sverige anses vara ett av de länder som har minst problem med korruption i EU, men samtidigt säger 18 procent av svenskarna att de känner någon som tagit emot en muta, att jämföra med EU-snittet på 12 procent.

Men korruption handlar inte bara om pengatransaktioner. Korruption handlar betydligt oftare om vänskapsband eller gentjänster. Det kan ofta vara svårt att avgöra vad som är oetiskt, och ibland rent brottsligt, när det handlar om vänskapskorruption i bred bemärkelse.

Det är, med tanke på ovanstående, fullt rimligt att EU-kommissionen nu rekommenderar Sverige att vidta åtgärder för ökad insyn när det gäller kommuners avtal med privata entreprenörer. Små och mellanstora företag har ofta svårt att sätta sig in i upphandlingsprocesserna, granska sina konkurrenters villkor och kräva sin rätt. Endast en handfull företag i Västernorrland har de ekonomiska muskler och den juridiska kompetens som krävs för att kunna agera vid eventuella tvister eller tveksamheter.

Transparens är som bekant ett bra motmedel mot skumraskaffärer, och här spelar både medierna och vår lagstiftning kring insyn och offentliga handlingar viktiga roller för att skapa sundare konkurrens på den lokala marknaden.

Det handlar dock också om vilka signaler det offentliga vill skicka det lokala näringslivet. På kort sikt kan det vara lockande för en kommunföreträdare att agera möjliggörare och flåsande ta rygg på en viss entreprenör. Samtidigt gäller det att respektera likställighetsprincipen så att inte andra känner sig förfördelade och undviker att investera.

Kommunala affärsverksamheter och offentliga upphandlingsprocesser kan med fog kritiseras för att vara överbyråkratiserade, men arbetet ska skötas korrekt och måste ibland få ta lite längre tid.

Arbetet mot korruption ska kunna ske parallellt med arbetet för att förenkla regelverken.

Tomas Izaias Englund

Mer läsning

Annons