Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbjud ungdomarna ett alternativ!

Annons


Tisdag 9 april

Erbjud ungdomarna ett alternativ!

Kanske är det de stora pensionsavgångarna mot slutet av detta decennium som avskräcker ungdomarna. En av fyra mellan 16-20 år tycker i alla fall inte att det där med att betala skatt är så viktigt, enligt en undersökning av Riksskatteverket.

Arbetsmarknadsstyrelsens månadsstatistik visar delvis varför. Ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög - och i samband med skolavslutning ar höjs den märkbart över hela landet. De informella arbetslöshetssiffrorna, det vill säga alla ungdomar i tonåren som gärna skulle vilja ha ett sommarjobb men inte får något, är förstås även de omfattande.När så mängder av kommuner erbjuder ett begränsat antal kommunala sommarjobb, men med löner långt under avtal, är det kanske inte så konstigt att även ungdomarna snabbt når insikten att de ändå inte är lika mycket värda som vuxna skattebetalare. Så varför följa samma regler som de? Och om det enda jobbet som erbjuds är svartjobbet är valet inte alls svårt.

Märk väl, det är inget försvar för svartjobb, men det allvarligaste problemet med svartjobben är knappast att ungdomarna uppvisar dålig skattemoral utan att det finns en uppsjö arbetsgivare som utnyttjar det övertag de har och kan "tvinga" ungdomarna till svartjobb - och riktigt dåligt betalda sådana dessutom.Under sommaren är det jobb i glasskiosken som bara har öppet när solen skiner eller jordgubbsförsäljning på provision som är det den arbetslöse 16-åringen för nöja sig med i brist på andra, bättre betalda och reglerade jobb.

Och det fungerar kanske under en sommar som i fjol då det bjöds många fina sommardagar. Men minns någon sommaren 2000? Då avskräckte det ihållande regnet möjliga glassentusiaster och heltidsjobbet betydde helt plötsligt fem betalda timmar under en vecka. Finns då inget anställningsavtal är det inte arbetsgivaren som drabbas.

För den som jobbar svart finns många fler djupa gropar att falla i. Är jobbet fysiskt ansträngande finns regler för hur tungt man får lyfta. För ett svartjobb finns inga regler, ett fellyft kan därför innebära en skada för livet som ingen arbetsskadeförsäkring kommer att ersätta svartjobbaren för.Men allt detta är bara individuella konsekvenser av svartjobben. Myntet har i det här fallet två baksidor. Staten förlorar nämligen uppskattningsvis 50 miljarder kronor årligen i form av uteblivna skatteinbetalningar. Som jämförelse kan nämnas att den samlade kostnaden för landets grundskolor och gymnasieskolor är 80 miljarder. Ungdomarna "stjäl" i många fall alltså pengarna från sig själva.Det är den insikten som Riksskatteverket i sin pågående informationskampanj försöker hjälpa ungdomarna att nå med hjälp av bland annat ett reklaminslag, via direktbrev med information om hemsidan www.alltomskatt.nu.

Där belyser man just problemen med att inte bidra till samhällskostnaderna på ett sätt som säkert går hem hos ungdomarna, med exempel som är begripliga och tagna ur deras verklighet.Man kan exempelvis skrapa en Tristlott där tre lika pengasummor ger Tur i Otur - livets lotteri, på temat "tänk om man var tvungen att betala allt ur egen ficka?"

Jag vann pollenallergi med behandling till ett värde av 90 000 per år i 30 år i form av inhalatorer, kortisonsprutor och läkarbesök! Så mycket skulle alltså en pollenallergiker själv få punga ut med om vården inte skattefinansierades.Man har på hemsidan även möjlighet att själv prioritera mellan två skattefinansierade alternativ, för att göras medveten om att prioriteringar i lika hög utsträckning handlar om att prioritera bort, att allt kostar pengar och att det är via skatteuttag vi betalar för en hel del samhällsservice. Valet mellan en skateboardramp och en replokal utfaller hittills till replokalens fördel, men det är inte det viktigaste. Nu vet de som röstat att uppfattningarna om vad som är viktigast skiljer sig åt, sannolikt förstår de också att det i mångt och mycket är beroende av vilka olika förutsättningar människor har.

Därför är ett besök på RSV:s kampanjsida att rekommendera alla, oavsett vilken politisk uppfattning man har om på vilken nivå skatteuttaget bör ligga.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons