Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tredjedel röstade i Ungt val

Annons
Tisdag 30 april 2002En tredjedel röstade i Ungt val

Ungt val blev ingen succé. Få röstade och en stor del valde blanka valsedlar.

Det sades inför Ungt val att resultatet skulle kunna bli överraskande. Det blev det också - framför allt att valdeltagandet var så lågt men också för att det främlingsfientliga sverigedemokraterna lockade så många unga väljare. Annars blev valet en framgång för de socialistiska partierna. Ytterkanterna tog åtskilliga röster och det ledde rätt naturligt till att mittenpartierna inte fick så många.

Om det lagt ner mer krut på valinformation hade måhända folkpartiet kunnat dra till sig en del av det stora antalet blankrösterna, 16,1 procent av gymnasieeleverna valde att visa missnöje med partierna genom att rösta blankt. Att det bara var 34,3 procent av de röstberättigade som utnyttjade rättigheten och den höga andelen blanka röster visar att intresset för politik och demokrati inte är särskilt hett bland de unga. Utifrån det kan man diskutera om det är de politiska partierna eller skolans undervisning som brister.

Inför Ungt val har det trummats ordentligt från den socialdemokratiska rörelsen. Robinson-vinnare och LO, utöver arrangören Aftonbladet, har varit draghjälp åt regeringspartiet som visserligen vann valet men inte överväldigande stort. Socialdemokraterna fick 29,3 procent av rösterna och moderaterna 20,1. Därefter följde vänsterpartiet, miljöpartiet, centerpartiet kristdemokraterna och folkpartiet.

Sverigedemokraterna fick 2 927 röster - 3,8 procent, alltså just under riksdagsspärren ifall det varit ett riksdagsval. Det enda som lyser upp detta mörker är att nationaldemokraterna och nationalsocialistiskt front inte fick mer än 0,3 respektive 0,2 procent av rösterna. Detta trots att ultrahögern söker medlemmar och sympati just hos unga människor. Via Internet riktar sig det mesta av organisationernas budskap och material till de unga. Jämför man det budskapet med vad de etablerade partierna erbjuder så är det ingen tvekan om var fantasin flödar, vilket förklarar den lockelse nationalismen kan ha för unga människor.

I Västernorrlands län dominerade vänsterpartiet och socialdemokraterna i valresultatet men också andelen blanka röster var förvånansvärt stor. På naturbruksgymnasierna hade centern en stor andel av rösterna, mest i Nordvik där partiet blev överlägset störst med 52,2 procent. Där var också andelen blanka röster ovanligt liten, 9,8 procent.

Några säkra slutsatser om var förstagångsväljarna röster ska hamna kan man knappast göra utifrån resultatet i Ungt val. Det var för få elever som röstade. Däremot kan man lugnt konstatera att det krävs rejäla insatser i valrörelsen ifall partierna ska locka de unga till valurnorna i höst. Det här valet skedde på skoltid och mycket var tillrättalagt för att få eleverna engagerade men trots det stannade valdeltagandet på 34,3 procent.

Bristyrken

Arbetslösheten minskar i länet, vilket är positivt. Av länsarbetsnämndens rapport om arbetsmarknadsutsikterna för 2002 och 2003 kan man dock även utläsa en oro för att bristen på framför allt läkare, tandläkare och sjuksköterskor ska sabotera landstingets verksamhet. Det är allvarligt, eftersom det slår mot människor som behöver hjälp, eftersom de antingen är sjuka eller har dåliga tänder.

Landstinget kan lösa bristen genom att hyra in personal, vilket kostar mycket mer än att ha en fast anställd. Prognoserna tyder redan på ett underskott i landstinget budget, så det alternativet lockar inte. Om tjänsterna hålls vakanta tjänar landstinget pengar - men då finns risken att människorna inte får den vård de har rätt till.

Landstinget kan förstås köpa vården någon annanstans, men det vill politikermajoriteten helst inte göra.

Mer läsning

Annons