Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor ledare, men en ännu större människa

/

Historien brukar ofta behandla hyllade politiska ledare ganska styvmoderligt. Strålglansen kring stora statsmän (och kvinnor) kan falna fortare än man tror och historieskrivningar är aldrig definitiva; när tidiga politiska insatser börjar bedömas utifrån dagens kontext kan även minnet av den mest populäre ledaren snabbt fläckas ned.

Annons

Så vad kommer att hända med minnet – och arvet – efter Nelson Mandela? Reaktionerna världen över saknar motstycke. Aldrig har väl så många, så unisont, uttryckt sin beundran för en enskild människa; vart än blicken riktades i världen under torsdagen och fredagen stod där en politisk ledare som å sitt lands vägnar uttryckte sorg över Mandelas bortgång och respekt för hans gärningar.

Men kommer historien att straffa Mandela, och ändra sättet vi ser på mannen som symboliserade frihetskampen i Sydafrika och som enade ett delat land efter att ha släppts ur en 27 år lång fångenskap?

Kanske.

Men antagligen inte så mycket.

Vi har redan fått se att Nelson Mandela var mänsklig. Han kunde inte, under sin tid som president, få landet att blomstra och klassklyftor att försvinna. Det parti han ledde, och som han kom att symbolisera, har misslyckats på många fronter de senaste åren; de yngre generationerna av politiska ledare har inte förvaltat arvet efter Mandela utan skapat ännu djupare klyftor, och mer splittring, i ett Sydafrika som i dag tyvärr mest förknippas med arbetslöshet och korruption. Den trista utvecklingen i landet kan så klart inte helt frikopplas från det demokratiska Sydafrikas fader.

Nelson Mandela var inte ofelbar eller omänsklig, och att måla upp en sådan bild av honom tjänar inget syfte. Han hade inte superkrafter, utan det var det sätt han visade vad det innebär att vara en människa som kommer att ge honom en plats i historien som en av de allra viktigaste personerna under vår livstid. Han visade styrka när alla trodde att han var nedbruten, han gjorde motstånd när det enklaste hade varit att visa underdånighet och han valde försoning när de flesta hade valt hämnd.

Ingen person är starkare förknippad med kampen mot den fruktansvärda apartheidregimen än Nelson Mandela. Frågan är om det finns någon person i världen som varit en starkare symbol för frihetssträvan och medmänsklighet än Nelson Mandela.

Så lär det förbli så länge vi uppmärksammar honom och de värden han ville förmedla.

Historien lär knappast döma politikern Mandela på det sätt som den dömt många andra ledare. Människan Mandela var så mycket större.

Mer läsning

Annons