Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En seger för byaföreningen

Annons
Tidag 15 januari 2002En seger för byaföreningen

Människorna i Mjällom vann, de får starta friskola och därmed öppnas byskolan igen. Det arbetet bör Kramfors kommun underlätta.

Byaföreningen i Mjällom vann en arbetsseger över Kramfors kommun. Byskolan blir friskola efter Skolverkets godkännande förra veckan. Den socialdemokratiska ordföranden i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, Eva Sonidsson, är förvånad över beslutet. Förra året avstyrkte nämligen den politiska majoriteten i nämnden byaföreningens begäran och hade knappast tänkt sig att Skolverket skulle lyssna mer på byaföreningen än på politikerna.

Det är dock inte första gången de närmast berörda, det vill säga ortsbefolkningen, fått rätt mot en kommun när det gäller friskolor. Tack vare det har flera små byskolor överlevt - men också bidragit till att samhällen kunnat leva vidare.

När medborgarna tar strid för sin skola visar det inte enbart en omsorg om barnen i samhället utan också en vilja att vara en attraktiv bostadsort för barnfamiljer. Det är också bevis på att invånarna är redo att ta ansvar för sin bygd, vilket kan sägas särskilt gälla för Mjällom där byaföreningen tillsammans med ortens företag var beredda att finansiera skolan under det här läsåret. Om Kramfors kommunpolitiker hade sagt ja till erbjudandet i våras så hade det varit betydligt enklare att starta friskolan i höst.

Det gjorde nu inte den politiska majoriteten, beslutet om nedläggning låg fast, och därför åker barnen från Mjällom nu till Nordingråskolan det här läsåret.

Beslutet från Skolverket blev fördröjt och nu krävs det hårt arbete för att undervisningen ska kunna återupptas i Mjällom vid terminsstarten i höst. Om kommunen vill kan den naturligtvis underlätta för byaföreningen att komma igång med friskolan. Det kräver god vilja och det borde politikerna kunna visa för att uppmuntra befolkningen i dess arbete med att göra samhället livskraftigt.

Det är ju en vinst även för kommunen om företagen i Mjällom både kan bli kvar och växa till. Den förhoppningen har företagarna om de bara kan rekrytera kvalificerad arbetskraft. När det finns en skola på orten ökar möjligheterna att dra till sig ny befolkning och den personal som behövs.

Skolverkets tillstånd för friskolan gäller såväl förskola som låg- och mellanstadiet i grundskolan. För närvarande är elevunderlaget 20 elever. Om byaföreningen och företagarna i Mjällom har framgång i sitt arbete för orten ökar förstås antalet elever tämligen omgående.Sitter kvar

Statsminister Göran Persson har fortsatt förtroende för sin biträdande näringsminister Mona Sahlin. Han framhåller att hon har viktiga arbetsuppgifter som integrations- och storstadsminister.

Ingen hade väl väntat sig en annan utgång av samtalen mellan Mona Sahlin och Göran Persson. Enligt socialdemokraternas egna utsagor kommer valet i höst att kretsa kring politiken i Stockholm, där den borgerliga majoriteten gör verklighet av sina valllöften. Ett av regeringens starkaste kort i Stockholm är Mona Sahlin. Henne kan statsministern därför inte göra sig av med. Åtminstone inte före valet.

Mer läsning

Annons