Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helhet kan skönjas

Sakta men säkert börjar en helhet i regeringens budgetpussel kunna skönjas.
Som brukligt är numera så har satsningarna portionerats ut över en period på några veckor.
Allt för att få maximalt med utrymme i medierna.

Annons

Helheten kan sammanfattas med den engelska frasen "Business as usual", eller på svenska: "Mer av samma".

Sedan tidigare är det klart att ett femte jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt för när den statliga skatten börjar tas ut och sänkt skatt för pensionärer blir årets stora satsningar, om regeringen får som den vill.

I går var Alliansens fyra partiledare samlade på Clas Ohlson i Göteborg för att presentera sitt senaste utspel: En satsning mot ungdomsarbetslösheten och förändring av a-kassan, till en beräknad kostnad av 3,1 miljarder kronor. Bland annat handlar det om att sänka arbetsgivaravgiften för personer under 23 år ytterligare. Redan sedan tidigare är det billigare att anställa unga än äldre, en åtgärd som fått mycket kritik för att vara dyr och oprecis. I stället för att rikta in sig och satsa krut på de unga som står utan jobb så gör regeringen det billigare även för de företag som redan har unga anställda, lyder kritiken. Det ligger en hel del i den.

Det finns en poäng i att rent generellt göra det billigare att anställa personer i Sverige. Men detta är en mycket dyr åtgärd. Att sänka arbetsgivaravgiften bara någon enstaka procent skulle lätt skena iväg och kosta många miljarder kronor i minskade intäkter till statskassan. Samtidigt är det svårt att se hur det skulle gå att räkna hem direkt genom fler arbetstillfällen. Vettigare då att hushålla med resurserna och rikta dem mot de unga som har allra svårast att komma in på arbetsmarknaden.

På ett område är det dock inte attityden "mer av samma" som gäller. Det är i frågan om det svenska försvaret. Regeringen skjuter nämligen till 200 miljoner kronor till försvaret nästa år och sedan 100 miljoner till årligen till 2017.

Pengarna har det uttalade syftet att förmå försvarsmakten att öva mera och på så sätt stärka försvars-förmågan. Med tanke på hur mycket försvaret har bantats de senaste åren – och vilka kostnadsminskningar som krävs av försvarsmakten framöver – så får satsningen ändå ses som för liten i förhållande till behoven.

Mer läsning

Annons