Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annan utvecklingsväg för Örnsköldsvik är möjlig

/
  • Kommunalrådet Glenn Nordlund (S) har prioriteringarna klara.

Annons

Örnsköldsvik tuffar på men alla kan inte få allt. Så skulle man kunna summera det budgetförslag som S och V presenterade under torsdagen.

En upprustning av kajen i inre hamnen får företräde framför satsningar på ny ishall och ny simhall. Måhända hade det varit mer tacksamt att kunna stoltsera med en ny ishall, men om man ser till stadens attraktivitet är majoritetens prioritering helt rimlig.

Det hör till pjäsen att socialdemokratiska kommunalråd gärna berömmer socialdemokratiska statsministrar, men visst sätter både den förbättrade konjunkturen och "välfärdsmiljarderna" från regeringen avtryck i driftsbudgeten. Svångremmen lättas nu och tidigare beslutade effektiviseringsuppdrag plockas bort.

Det tillskott som staten ger till kommunerna måste dock primärt ses som en kompensation för ökande kostnader kopplade till flyktinginvandringen. Och med tanke på hur sjukskrivningstalen utvecklas nationellt kan det vara på tok för tidigt att ta ut något i förskott.

Alliansens skuggbudget bygger, precis som majoritetsförslaget, på att skattesatsen lämnas oförändrad. Men de ideologiska skillnaderna är likväl tydliga. Alliansen vill konkurrensutsätta kommunal verksamhet, spara in på administrationen och undvika projektverksamhet. De skattepengar som tas in från medborgarna ska användas effektivt och målinriktat snarare än frikostigt och vidlyftigt.

Förslaget från C, L, KD och M vittnar även om en vilja att sprida framtida investeringar bortom centralorten. De borgerliga motsätter sig ytterligare centralisering av äldreomsorgen och förordar i stället att tre befintliga boenden utanför tätorten ska renoveras och byggas ut. Alliansen anser även att bygget av den nya Bredbynskolan kan snabbas på dramatiskt och förespeglar väljarna att den nya skolan skulle kunna stå färdig redan 2018. Onekligen ambitiöst, men är tidplanen realistisk?

De två alternativen pekar ut två delvis olika utvecklingsvägar. Det bestående intrycket är dock att kommunen skulle må gott av en växling vid makten.

Mer läsning

Annons