Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egna regler för överklassen

Uppståndelsen blev stor efter stängningen av Lundsbergs internatskola. Vissa upprörs då skolan visar bra studieresultat.

Annons

Många fler anser att dessa internat tillhör en gången tid, där våld och översitteri hör till vardagen.

Skolledningen har gett sitt tysta medgivande till agerandet och har inte brytt sig om tidigare varningar från Skolinspektionen. Någonstans blir måttet rågat och i Lundsbergs fall gick gränsen där en elev fick brännskador av ett hett strykjärn.

Det är inte rimligt att en sådan skola får stöd av våra skattepengar. Nej, det är inte rimligt att en sådan skola ska tillåtas över huvud taget i Sverige 2013.

Om likadana bestraffningar skulle pågå i en vanlig skola – eller i exempelvis en religiös skola, är det lätt att föreställa sig hur högljudda kraven på avstängning skulle ha varit.

Överklassen tycks fortfarande tro att den inte behöver följa samma regler och lagar som andra - och fredagens beslut att häva stängningen ger dem tydligen rätt.

Regeringens löfte att sänka pensionärsskatten har däremot inte mött någon uppståndelse. En hundring mindre i skatt när pensionen sänks med trehundra, gav inga ovationer.

Det hjälper inte med partiledarnas förklaringar om hur många miljarder sammanlagt som pensionärsskatten har sänkts under se senaste åren. Den grundläggande orättvisan kvarstår: att pensionärerna betalar mer skatt än de som jobbar.

Det stora problemet med pensionerna är den så kallade bromsen som slår till när samhällsekonomin utvecklas svagt. Detta beror helt på den höga arbetslösheten.

Över 400 000 personer saknar arbete, vilket gör ett stort hål i statens kassa. Premiepensionssystemet har visat sig vara dyrt och ineffektivt. Därför vill Socialdemokraterna skrota det. Vi kommer att inom pensionsöverenskommelsen med övriga partier arbeta för att lägga ner det för att stärka pensionerna.

Vi behöver fler i arbete för att kunna ha bra pensioner, vård och skola. Där har regeringens jobblinje havererat. De har flyttat miljard efter miljard i bidrag till företag, utan att nya jobb har tillkommit.

Annie Lööf (C) talade i sitt sommartal väl om landets småföretagare som en motor i jobbpolitiken. Hon hade lyssnat på S förslag och menade att det var ytterst viktigt för småföretagen att ansvaret för den andra sjuklöneveckan lyfts bort från dem.

Tyvärr fick hon inte igenom sitt krav i regeringens budgetförhandlingar. Det bidde en tumme – frågan ska utredas. Det är synd. Landets småföretagare har en stor potential att skapa nya jobb. Därför behöver de allt stöd de kan få.

Vi är inne i september och ett år av val har börjat. Om en vecka väljer vi våra representanter till kyrkans olika beslutande organ. I vår är det val till Europaparlamentet och nästa september allmänna val.

Det är viktigt att du använder den möjlighet att påverka, som allmän rösträtt ger. Börja med att rösta i kyrkovalet!

Mer läsning

Annons