Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare mat utan konkurrens

Annons
Lördag 2 februari 2002Dyrare mat utan konkurrens

Konkurrens gynnar konsumenterna medan monopol gör precis motsatsen. Det gäller i stort och i smått.

Livsmedlen i Sverige kostar mest i hela EU. Inom landet är maten dyrast i Stockholm, i Norrland och i Dalarna. I Ångermanland kostar matkorgen 1 030 kronor och 23 öre, visar den matkorgsundersökning som Pensionärernas riksorganisation, PRO, genomför med jämna mellanrum. Den billigaste matkorgen finns i Halland där den kostar 943 kronor och 83 öre.

Matkorgen innehåller 40 vanliga matvaror, bland annat mjölk, torsk, grönsaker och kött. Prisskillnaderna mellan olika delar i landet har ökat med fem-sex procent det senaste året, enligt PRO. Priserna har också gått upp generellt och ingen vara har blivit billigare i november 2001 än samma tid året innan.

Att priserna är högre i Stockholm kan förklaras med att lokalhyrorna är högre där men varför ska de vara så mycket högre i Norrland? Där är löneläget ett helt annat än i Stockholm och några extrema lokalhyror är det knappast tal om. Förklaringen är snarast bristen på konkurrens.

Höga livsmedelspriser ökar de ekonomiska bördor som människorna i Ångermanland har att bära. Här finns ju också bland de högsta avgifterna för kommunal service och höga skatter. Dessutom har energiskatterna höjts vilket påverkar både kostnaden för bil och för värme. Det är svårt att se hur kostnaderna skulle kunna minska. Kommunerna anser att de inte kan sänka vare sig avgifter eller skatter och mat måste man ha för att överleva. Energiskatterna kommer inte att gå ner, det är mer givet att de ökar ännu mer.

För litet konkurrens har aldrig gynnat konsumenterna, varken i offentliga sektorns verksamhet, i matbutikerna - eller politiken ...

I veckan kom en rapport om "Gränslös konkurrens" från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS. En av dem som kommenterade rapporten var biträdande näringsminister Ulrica Messing. Hon sade bland annat att Sverige visat framfötterna ifråga om att konkurrensutsätta marknader som tidigare varit monopol. Där är Sverige föregångare inom EU, men resultatet har inte alltid varit det önskade. När finansmarknaderna avreglerades under 1980-talet var det en av orsakerna till sammanbrottet i Sveriges ekonomi i början av 1990-talet.

Rapporten visar emellertid också på ett stort "glömt" område där konkurrensen är försvinnande liten, de offentliga tjänsterna. Där vill regeringen alls inte ha konkurrens utan behålla de offentliga monopolen. Därför blir kostnaderna höga för till exempel vård och utbildning, kvaliteten ofta sämre och arbetsvillkoren dåliga för de anställda. Det nämnde ministern inget om.

Det gjorde däremot Karin Pilsäter, folkpartiet, som menar att staten ska stärka sin roll som övervakare av konkurrensen men dra sig tillbaka som aktör på marknaden. Konsumentintresset måste entydigt sättas främst, sade hon bland annat.Wibble-pris till Anna Lindh

Anne Wibbles minnesfond ska, enligt statuterna, påminna om en politiker som visade mod och uthållighet att stå för en djup inre övertygelse samtidigt som hon hade en sällsynt förmåga att lyssna till och visa respekt för andras uppfattningar. Priset för föredömligt ledarskap delades ut första gången förra året och gick då till den danska politikern Uffe Elleman-Jensen.

I år har juryn valt att ge priset till utrikesminister Anna Lindh och till styrelseordföranden Hans Dalborg.

Att Anna Lindh valts ut beror bland annat på att hon enligt juryn genom sin raka chosefrihet - helt i Anne Wibbles stil - framstår som ett föredöme för kvinnligt politiskt ledarskap i det nya Europa. Dessutom har hon genom sitt politiska ledarskap väckt allmän respekt inom EU, där ministerrådet domineras av män i högre ålder än hon själv.

Hans Dalborg har visat mångårigt samhällsengagerat ledarskap inte endast inom näringslivet utan också inom kultur och akademi, skriver juryn.

Det torde inte finnas några invändningar mot juryns val.Framåt

Det är svårt att uppfatta centerpartiet som ett radikalt, framåtskridande parti, det är snarare konservativa krafter som verkat inom centern. Men det finns hopp om förändring. Partiet har en kvinna som partiledare och häromdagen valdes den första (!) kvinnan någonsin in i styrelsen för Delsbocentern. Ann Cathrin Bryngelsdotter heter banbryterskan i den i övrigt totalt mansdominerade styrelsen. Bättre sent än aldrig.

Mer läsning

Annons