Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumt att svänga när man närmar sig målet

/
  • I måndags meddelade LO:s vice ordförande Tobias Baudin oväntat att LO nu svängt i frågan om vinster i välfärden. 

LO:s omsvängning tycks vara en eftergift till den socialdemokratiska partiledningen. Det kan framstå som besvärligt för Stefan Löfven när LO driver en tydligare socialdemokratisk linje än socialdemokraterna själva gör.

Annons

I måndags kom ett oväntat besked. Under rubriken "LO svänger om vinsterna i välfärden" kunde man läsa i Dagens Nyheter att LO nu är för en förhandlingslösning om vinsterna i välfärden.

Debatten om de privata vinsterna i välfärden har svängt ordentligt, det konstaterar LO:s vice ordförande Tobias Baudin i intervjun.

Den förändrade politiska debatten är resultatet av ett hårt opinionsarbete som LO drivit tillsammans med andra. Det började med att LO tog ställning för en non profit-princip i välfärden på sin kongress i maj 2012.

I debatten som föranledde beslutet sa Jan-Olof Gustavsson, kongressombud från Målarna "på vilket sätt gynnar i vinster i välfärden våra medlemmar?".

Sedan dess har LO drivit Socialdemokraterna framför sig. Skrivningarna om vinster i välfärden kunde skärpas ordentligt på Socialdemokraternas partikongress i april 2013.

LO:s linje har också påverkat den breda politiska debatten. Den har stärkt Vänsterpartiet i sitt engagemang mot vinster i välfärden, men den har också tvingat Miljöpartiet, Folkpartiet och Moderaterna att bli mer kritiska.

Det har gått så långt att Annie Lööf (C) före nyår anklagade Moderaterna och Folkpartiet för populism.

Nu, nio månader innan valet, svänger LO.

Baudin menar att även om debatten har ändrats har ingenting hänt i praktiken. Istället vill LO hitta en förhandlingslösning. De ska sitta ner och förhandla med de välfärdsföretagen om att minska vinsterna.

Det är naivt.

Välfärdsföretagens själva affärsidé är att göra vinst på vår gemensamma välfärd. Många av företagen ägs av riskkapitalbolag vars enda syfte är att äga verksamheten under några år för att sedan sälja vidare och göra stor vinst.

Välfärden är inte heller en sak endast mellan arbetsgivare och dem som arbetar i välfärden. Välfärden angår oss alla. Det är en politisk fråga som kräver politiska svar.

Och självklart har inga förändringar skett än. Vi har en högerregering.

Snarare än otålighet är skälen till omsvängningen en eftergift till den socialdemokratiska partiledningen. Det kan framstå som besvärligt för Stefan Löfven när LO driver en tydligare socialdemokratisk linje än socialdemokraterna själva gör.

Men LO gör i själva verket Socialdemokraterna en björntjänst.

S är en folkrörelse som grundades av LO och som mår bra av när LO driver frågor utifrån sina medlemmars intressen. Speciellt i en tid där många upplever att Socialdemokraterna inte är tillräckligt mycket socialdemokrater.

LO:s ledning bör, precis som Jan-Olof Gustavsson från Målarna, nu ställa sig frågan: vilka gynnas av LO:s omvägning?

Omsvängningen gynnar inte LO:s medlemmar utan går emot eget kongressbeslut, den gynnar inte Socialdemokraterna och gynnar inte heller förutsättningarna för maktskifte i valet då konfliktytorna i politiken minskar.

Mer läsning

Annons