Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duktig, duktigare, duktigast blir sjuk

/

Annons

Rapporter om sjuka kvinnor duggar tätt i dagarna. Vissa bekräftar bara vad vi redan kände till: Kvinnor dubbelarbetar i mycket större utsträckning än män.

Andra undersökningar om kvinnors arbetsliv är av den riktigt beklämmande sorten: Att machokulturen på byggena jagar iväg kompetent arbetskraft, såväl kvinnor som män.

De fyra stora nationella undersökningar som tittat närmare på kvinnors hälsa under året har kommit fram till olika, men inte motstridiga slutsatser: Fram tills barnet fyllt två år delas sjukskrivningarna jämlikt mellan mamma och pappa. Därefter ökar kvinnans sjukskrivningar. Välutbildade kvinnor med jobb och lön likvärdigt mannens, drabbas i större utsträckning av långtidssjukskrivningar.

Till sist visar genusanalysen av Thomsson och Partners att normer och förväntningar kan skapa ohälsa och att ouppfyllda förväntningar på jämställdheten är en riskfaktor.

Det som ändå skrämmer mest med alla kurvor och stapeldiagram är att psykiska sjukdomar står för 40 procent av anledningarna till att kvinnor är sjukskrivna mer än 14 dagar. Det är lätt att förstå socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons (M) vånda över att komma med några tvärsäkra slutsatser. Och ännu svårare; leverera ett politiskt åtgärdsprogram som gör kvinnorna friskare. Han efterfrågar i stället ytterligare utredningar.

Om jag går bortom statistiken och tittar i den verklighet jag befinner mig i, anar jag en komplexitet som inte avspeglas i siffrorna. Mansrollen har förändrat radikalt de senaste decennierna. De flesta unga och nyblivna fäder är pappalediga i varierad grad. Med stor självklarhet dessutom. De tar ofta lika stort ansvar för hemmet och vardagssysslorna.

I ett, säg fyrtioårigt perspektiv, är det milsvids skillnad mellan hur en nybliven pappa fördelar sin tid mellan arbetsliv, barn och fritid i dag och hans egen pappa.

Ändå är det huvudförklaringen till att högpresterande kvinnor rusar rakt in i den berömda väggen. Duktig på jobbet, duktig med barnen, duktig vid spisen och duktigt snygg också. Om sedan ett hårdnat arbetsliv kräver allt mer av var och en, tar orken slut.

Mäter man korttidsfrånvaron är den säkert större hos yrkesgrupper som inte kan styra sin egen arbetstid: förskolelärare, undersköterskor och hemtjänstpersonal. Traditionella kvinnoyrken. Jämfört med män med kvalificerade jobb som bättre kan styra sin arbetstid, ta en kompdag eller jobba hemifrån om de är sjuka, inte syns i statistiken.

På landets byggarbetsplatser verkar tiden ha stått still. Där sitter fortfarande bilder på halvnakna bystdrottningar på väggen i bygglabben. Och jargongen är grabbig och bitvis vulgär. Det är branschorganisationen Byggcheferna som befarar en kompetensflykt om det som kvinnliga arbetsledare uppfattar som vuxenmobbing får fortsätta. Attitydförändringen kanske kommer med generationsväxlingen, men frågan är om branschen har råd att vänta. I värsta fall blir de kvinnliga byggingenjörerna och målarna sjukskrivna.

Sjuksiffrorna bör fingranskas. Under tiden jobbar vi på med värderingar och attityder. Tillsammans.

Mer läsning

Annons