Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla straff en klurig fråga

Borde någon som döms för exempelvis rattfylla kunna få en kombination av straff? Fängelse, samhällstjänst OCH indraget körkort?

Annons

Nja, det finns säkert mer än en jurist som skulle påpeka att dubbelbestraffning är förbjudet. Det gäller i och för sig bara om "straffen" delas ut från olika håll.

Praxis i Sverige har dock varit att det är möjligt. Fram till förra sommaren ansåg Högsta Domstolen att det var fullt möjligt att åtala en person för skattebrott även om de redan ålagts av Skatteverket att betala ett skattetillägg.

Men sen ändrade man sig med hänvisning till Europakonventionens förbud mot just detta att bli lagförd eller straffad två gånger för samma förseelse.

Och det får man väl då anse bör gälla fler brott än bara skattebrott. Som rattfyllan TÅ skriver om i papperstidningen i dag. En man har först dömts till samhällstjänst för rattfylleri av tingsrätten - och därefter har Transportstyrelsen plockat av honom körkortet.

Är det dubbel bestraffning? Kanske. Mannens advokat menar att körkortsåterkallelsen "är konstruerat som ett straff", men är det självklart?

För att få göra vissa saker krävs särskilda tillstånd. Du får exempelvis inte sälja alkohol, äga vapen eller köra bil utan tillstånd, utan att din lämplighet först prövats.

Är ett indraget tillstånd att jämställa med ett straff om du agerat på ett sätt som ger tillståndsgivaren anledning att tro att du inte kan hantera ansvaret som medföljer tillståndet?

Jag vet inte, jag är varken domare eller jurist. Och inte ens de vet vad som gäller. Men det blir förhoppningsvis ändring på det.

Mer läsning

Annons