Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömutredningen

1996, när jag var 16 år gammal, lånade jag ut mitt namn till Stockholms kampanj för att få arrangera sommar-OS 2004. En dag damp det ner en reklambroschyr där det stod att jag drömde om att få spela OS-final i basket i Globen.

Annons

Nu hade jag så klart inte sagt så – till och med som tonåring var jag tillräckligt mycket realist för att inse att det inte skulle bli någon OS-final i basket 2004 för mig eller några andra svenskar – men copywritern som skrev texten i broschyren tyckte nog att det såg bra ut. OS-kampanjer, OS-satsningar, ja, det mesta som har med OS att göra handlar om drömmar.

Det senaste exemplet är den utredning som Riksidrottsförbundet (RF), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) låtit den förre statssekreteraren Jöran Hägglund (C) ta fram. I den konstaterar Hägglund att den dröm som RF, SOK och SPK har om att 2022 arrangera ett vinter-OS i Stockholm med en snålt tilltagen budget, endast några smärre investeringar och med en hejdundrande succé som resultat är fullt realistisk. Genomförandebudgeten hålls under 10 miljarder svenska kronor (fantastiskt!), staten ska inte behöva gå in med några medel att tala om (banbrytande!) och finns det ett problem hittar Hägglund en väg runt (härligt!).

OS handlar som bekant om att drömma.

Konceptidén om ett hållbart OS i en modern nordisk huvudstad känns helt rätt i tiden. Det är fräscht och nydanande. Det är precis den bild som Stockholm och Sverige vill förmedla till omvärlden; om Stockholm skulle tilldelas spelen 2022 så lär OS-maskoten bli en reklamare med mjuktufft skägg som bor energisnålt, källsorterar, hämtar tidigt på förskolan och lagar ekologisk mat.

Det är en fin tanke att ett OS ska gå av stapeln i den vackraste av huvudstäder, och vi är många som gillar idén om ett evenemang av den här klassen i Sverige.

Men i dagsläget känns den Hägglundska utredningen ungefär lika realistisk som min dröm om en OS-final i basket 2004.

Jöran Hägglund har på kort tid gjort det uppdragsgivarna mellan raderna bett honom om, nämligen att hitta argument för en OS-kampanj. Och de finns där: Ett OS i Stockholm (med ett par alpina fartgrenar i Åre) kan bli "billigt", genomföras utan större investeringar, inspirera fler att börja idrotta, göra strålande reklam för arrangörsstaden och få fart på ekonomin. Det kan kanske hända, det kan man leta fram argument för.

Eller så blir det betydligt dyrare än beräknat, stora summor skattemedel måste pumpas in, det blir ingen positiv effekt på ekonomin, det blir ingen ökning av antalet idrottande barn och inget växande intresse för idrott kommer att märkas. Det kan också hända, det har historien visat.

Fakta är att ett vinter-OS är ett risktagande för det land som söker det, ett arrangemang som är långtifrån något kassaskåpssäkert succéprojekt, vare sig det handlar om pengar, reklam eller idrott. Internationella idrottsevenemang kan, likt hockey-VM som arrangerades i Sverige 2012 och 2013, vara roliga och underhållande, men också ge arrangörerna en svår ekonomisk baksmälla. Att exemplet med hockey-VM inte finns med i avsnittet "erfarenheter av arrangemang av internationella evenemang" i utredningen får vi hoppas är en ren slump och inte ett aktivt val av utredaren.

Om Sverige – för den svenska staten måste involveras i projektet – ska söka vinter-OS 2022 måste politikerna över blockgränserna vara överens om att staten ska ta på sig ett betydligt större ekonomiskt ansvar än det Jöran Hägglund skissat på. Vi är många som gillar tanken på ett OS i Sverige en dag, men ett OS kostar och måste få kosta – det är inbyggt i själva konceptet – och mer än en regering, och mer än en generation skattebetalare, kan bli tvungna att betala.

Frågan måste utredas vidare och medborgarna informeras bättre om möjligheter och risker.

Den dröm som den svenska idrottsrörelsens ledande företrädare har, och som Jöran Hägglund satt på pränt, får inte förväxlas med ett beslutsunderlag.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons