Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om en vit jul

Att låtsas som att det finns ett mörkt hot (notera dubbeltydigheten i "mörkt") mot traditioner verkar vara den viktigaste vita jultraditionen av dem alla. Och offerkoftan passar inte bara på svenskar.

Annons

Högerkanalen Fox i USA driver under december varje år kampanjen "War on Christmas" – kriget mot julen – i ungefär samma höga tonläge som de tidigare bevakat kriget i Irak och Afghanistan.

"Rätten att fira jul är under attack" är tesen som drivs och med hjälp av en interaktiv karta på nyhetskanalens hemsida kan tittarna få en inblick i krigsoffensiven från antijul-lobbyn över den nordamerikanska kontinenten.

Två exempel: I en stad har man begränsat tiden för hur länge julutsmyckningen på torget ska finnas kvar till två veckor! I en annan sätter upp en "helggran" i stället för en "julgran" på torget.

Aldrig har man väl sett en mer uppenbar krigsförklaring!!

I ett annat bisarrt exempel slog kanalen ned på en krönika av en afroamerikansk journalist om att den kommersiella bilden av jultomten som en rödklädd och alltid vit farbror känns exkluderande för många amerikanska minoriteter. Varför ska vit alltid vara normen?

"Attack mot julen" skrek Fox och en av programledarna förklarade upprört att alla ju VET att tomten är en vit man. Det bara ÄR så. Vit, vit, VIT!!

"Precis som Jesus", lade hon sedan till med samma självklarhet som om hon tvingats förklara att himlen är blå och solen gul för någon som precis hävdat motsatsen.

När inslaget fick kritik för sitt nonchalanta sätt att hantera inte minst det omdiskuterade ämnet om Jesus hudfärg, gjorde sig programledaren till offer för PK-samhället. Hon sa vad hon tyckte, menade hon, och fick skit för det från vänsterhatare eftersom det inte var "politiskt korrekt".

Det finns alltid människor som anser sig ha rätt att säga vad som helst utan att någon får kritisera det. Människor som reagerar på helt vanlig kritik som att de är utsatta för en hatoffensiv.

Visst känner vi igen offerkoftan. Den finns ju i en svensk modell också.

Men det får man väl inte säga i det här landet längre.

Mer läsning

Annons