Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dröm om en grönare jul

December är den månad på året då vi handlar mest mat både i pengar och i ton räknat. HUI Research, som gör prognoser för julhanden, spår att det är dagligvaruhandeln som får den största ökningen i omsättning under julen.

Annons

En bit in i årets matmånad ägnar jag en bön åt en innerlig önskan om en både grönare och vitare jul.

Iakttog igår en parvel vid mejeriavdelningen på min mataffär. Med den beslutsamhet som nästan bara övertygade femåringar äger travar han fram till mjölkhyllorna, säger mycket menande till kunderna omkring att "vi handlar i alla fall ekologiskt i min familj".

Snacka om att ha fått goda värderingar med moders(köpta)mjölken.

Julen firar vi ju av olika anledningar, men de flesta i alla fall av något slags välmenande skäl. Då kanske också julen ska firas på ett medvetet sätt?

Säga vad man vill om konsumtionssamhället – men de flesta av oss befinner oss i det och med varje krona och varje köpbeslut röstar vi ja och bifall till produkten, dess innehåll, verkningar, tillverkningssätt och image.

Är man emot usel djurhållning så yrkar man ändå bifall till den så länge man köper en kyckling vars kilopris knappt överstiger kilopris på fodret den behövt få i sig för att växa till slaktbar storlek.

Med det köpet säger man "ja det är helt ok att djuren plågas och är sjuka sitt korta liv". "Vi gillar att grisarna inte får gå ut och att köttet efteråt färgas med nitrit för att bli rosa".

Lite avlägset julevangeliet oavsett om man har en bibliskt, Karl-Bertil Johnssonskt eller knappt ens ett Disney-troget evangelium.

Därför ber jag högt om en grönare kul. Var och en kan fatta ett grönt beslut. Det enklaste är att inte handla mer mat än man tänker äta. Nästa steg är att byta ut någon av varorna till en ekologisk variant. Det lättaste och billigaste är äggen.

Organisationen Krav menar att skinkan är den julprodukt där det råder störst skillnad i uppfödningen.

På sin hemsida har de till och med en lista på alla butiker och leverantörer som har ekologisk julskinka. Först till kvarn – det finns enligt Krav sex ton kött att dela på.

Ett kilo ekologiskt kaffe medför att ungefär en liter bekämpningsmedel mindre har hällts ut på odlingarna. Julbordet kan också vara grönare rent bokstavligt: En rätt ni tröttnat på byts ut mot en ny vegetarisk. '

Voilá – en grönare jul.

Ett argument mot ekologiska produkter är att de är för dyra. Det kan absolut vara ogörligt att ställa om alla sina inköp till ekologiska alternativ. Men att avstå ett miljöovänligt köp är också en signal.

Att avstå julsnapsen och starköl sparar snabbt in prisskillnaden till förmån för den ekologiska julskinkan.

Parveln i mjölkaffären kanske också verkligen önskar sig en vit jul.

Men det säger hen sällan högt.

Anna Forsberg

Anna Forsberg är skribent och tidigare presschef hos Socialdemokraterna

Mer läsning

Annons