Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dra lärdom av Danmark, Sjöstedt!

Det danska exemplet är en påminnelse till svenska Vänsterpartiet att det man redan i höstas sa om att inte till varje pris söka regeringsposter är en klok ståndpunkt.

Annons

Danska Socialistisk folkeparti, SF, lämnade i går regeringssamarbetet med Socialdemokraterna och vänsterliberala Radikale.

Vänsterpartiet SF:s partiledare Annette Vilhelmsen har haft svårt att ena sitt splittrade parti och droppen blev att hon inte lyckades få sina folketingsledamöter med sig på att låta sälja del av det statskontrollerade energibolaget till en amerikansk investmentbank.

Så partiet lämnar regeringen och själv lämnar Vilhelmsen partiledarposten.

Svenska högerpolitiker är nu i fullständig spinn: "Titta där", säger de, "så tokigt går det när man låter oförenliga vänsterpartier bilda regering".

Nja.

Tvärtom är det danska exemplet en påminnelse till svenska Västerpartiet att det man redan i höstas sa om att inte till varje pris söka regeringsposter är en klok ståndpunkt.

Jonas Sjöstedt kan nu med hänvisning till grannlandet, övertyga partikamraterna att partiet sannolikt mår bättre av att stå vid sidan av och samarbeta, på samma framgångsrika sätt man gjort i decennier förr.

Inte minst skulle V-riksdagsgruppen då förbehålla sig rätten att rösta emot i frågorna man absolut inte skulle kunna tänka sig att kompromissa om. Och såna lär dyka upp - precis som i Danmark.

Men någon regeringskris för statsminister Helle Thorning-Schmidt existerar ju inte heller på riktigt. Regeringsmakten är inte hotad. Socialdemokraterna och Radikale sitter kvar och har även fortsättningsvis Socialistisk folkeparti som stödparti i folketinget.

Sen är det väl rätt uppenbart att Socialistisk folkeparti har rätt mycket partiinternt arbete framför sig.

Mer läsning

Annons