Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döm inte miljöpartisten efter håret

/
  • Amanda Lind föreslås bli ny partisekreterare för Miljöpartiet.

Miljöpartiets valberedning föreslår nu att Härnösands kommunalråd, Amanda Lind, ska bli ny partisekreterare.

Annons

Som allehanda tidigare har konstaterat i en ledare finns det anledning att tro att Amanda Lind kommer att passa utmärkt för uppdraget.

Lind är en respekterad politiker som kan hantverket. Hon har ledaregenskaper men även ideologisk förankring. Lind har också goda erfarenheter av att samarbeta med Socialdemokraterna på lokal nivå. Hon har med andra ord precis den kompetens som MP behöver just nu. Därför borde politiska motståndare till MP känna sig en smula hotade.

Men där vissa ser en kompetent politiker ser andra uppenbarligen en möjlighet att förminska ett kvinnligt kommunalråd och göra sig lustig över ytliga attribut. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) frågade sig exempelvis om inte utnämningen av Lind var "motsvarigheten till att M skulle utse en greve till partisekreterare", det vill säga fördomar bekräftade.

Även om vi bortser från att Balis eget parti faktiskt har haft en friherre som partisekreterare (Bertil af Ugglas 1969-1974), är det givetvis orimligt att döma ut Amanda Lind på så ytliga grunder. Gliringarna mot Amanda Lind avslöjar en bristande kunskap om politiker utanför Stockholm. En lantis är det riskfritt att göra sig lustig över, för ingen bryr väl sig om ett kommunalråd i Ångermanland.

Att Miljöpartiets valberedning föredrar Lind är dock inte konstigare än att en hallänning som råkade tillhöra adliga ätten nummer 678 kunde bli partiledare för Moderaterna och sedan statsminister och utrikesminister.

När partierna ser till kompetens och duglighet kan det ibland bli riktigt framgångsrikt.

Annons