Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskrimineras på grund av barn

Annons
Tisdag 2 oktober 2001Diskrimineras på grund av barn

Kvinnor är inte längre självskrivna barnalstrare. Det krävs bättre villkor om det ska födas flera barn.

Politiker, framtidsforskare och ekonomer har under de de senaste åren bekymrat talat om nedgången i födelsetalen. Statsminister Göran Persson uppmanar kvinnor att föda fler barn, för nationens bästa. Det kommer inte att vinna gehör bland fertila kvinnor - om inte nationen gör sitt bästa för mammorna.

Idag bestraffas kvinnor som väljer att föda barn genom diskriminering på arbetsplatserna. Den syns ofta redan vid anställningsintervjuerna, eftersom kvinnorna då får frågan om de planerar att "skaffa barn" medan unga män sällan avkrävs några besked om samma sak. Om kvinnan besvarar frågan jakande ses det inte som någon merit. Faktum är att det är rätt vanligt att den blivande arbetsgivaren kräver att hon skriver under ett avtal där hon lovar att inte bli gravid.

Den sortens kontrakt har fördömts offentligt men existerar likafullt. En gravid eller föräldraledig mamma lever farligt även om hon har en fast anställning. Det är inte ovanligt att hennes arbete förändras under ledigheten så att det inte finns kvar när hon kommer tillbaka. Ibland sker omplaceringen redan under graviditeten och den leder inte till ett kliv uppåt i karriären.

Under föräldraledigheten förlorar föräldern rätten till de löneökningar som kollegerna får del av och riskerar dessutom att tappa kompetens i sitt yrke, särskilt på arbetsplatser där utvecklingen är snabb. Det slår också hårdare mot kvinnor än män, eftersom kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten. Det kom ett utmärkt förslag för ett antal år sedan att föräldralediga, män som kvinnor, skulle kunna gå tillbaka till jobbet några dagar då och då under ledigheten för att gemenskapen och delaktigheten på arbetsplatsen inte skulle gå förlorad. Vad blev det egentligen av det?

Anmälningarna till Jämställdhetsombudsmannen, JämO, om diskriminering vid föräldraskap har ökat dramatiskt. I mitten av den här månaden tar JämO upp problemet med regeringen. Det kan nog tyckas vara ett misslyckande för en regering som framställer sig som den mest jämställda i världen. Om den ändå inte kan uträtta något positivt för jämställdheten har det ingen större betydelse för medborgarna att fördelningen kvinnor-män är jämn i regeringen.

En orsak till att kvinnor halkar efter i löneutvecklingen kan vara den tid de tillbringar hemma med barnen. Därför är det självklart önskvärt att papporna tar en större del av föräldraförsäkringen, men det vore bra också av ett annat skäl. Det grundlägger nämligen ett nära förhållande mellan pappa och barn. Fler pappor skulle förmodligen vara hemma under längre tid om ersättningen i föräldrapenningen höjdes.

Av en helt ny undersökning dras också slutsatsen att inkomsten är viktig för beslutet att sätta barn till världen. De förmåner som följer med familjebildningen bygger ju på inkomsten. En växande otrygghet för unga på arbetsmarknaden och därmed osäkra inkomster bidrar till oviljan att föda barn. Allra lägst önskan att föda barn har kvinnor som studerar eller är arbetslösa och det hänger samman med deras ekonomiska situation och en osäker framtid.

Ska det födas fler barn krävs det fasta jobb, en hygglig löneutveckling och ett bättre bemötande om kvinnor ska känna att de vill och vågar bli mammor. Liberala ungdomsförbundets ordförande Birgitta Ohlsson har alldeles rätt i att det måste ske något radikalt med föräldraförsäkringen.Plånboksfrågor

Nu är det inte roligt att vara miljöpartist. I de tre senaste opinionsundersökningar hos både Skop och Temo har miljöpartiet hamnat under gränsen till riksdagen. I den senaste från Skop för september hade partiet ett väljarstöd på 3,3 procent medan Temos septembermätning visade rekordlåga 2,7 procent.

"När de kortsiktiga plånboksfrågorna debatteras så missgynnas vi", förklarar partisekreteraren Håkan Wåhlstedt.

Problemet för miljöpartiet är att plånboksfrågor är väldigt väsentliga för väljarna. I mycket stora delar av det här landet är människor till exempel starkt beroende av bilen. Med miljöpartiets politik skulle de inte ha råd att använda sin bil. Särskilt inte om de också vill ha värme i sina hus.

Att miljöpartiet genomför en massiv förvalskampanj i storstäderna är därför inte förvånande. Där finns ju en fungerande kollektivtrafik.

Mer läsning

Annons