Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta är bara början

Annons
Detta är bara början

Bomber är urskillningslösa. Teknik-intelligensen har inte utvecklats så långt att avlossade kryssningsmissiler kan skilja en afghansk civilist från en taliban eller terrorist.

Därmed kommer amerikanska bomber över Afghanistan otvivelaktigt innebära förlorade civila människoliv och orsaka förödelse för de överlevande.

Att denna spillan av människoliv är kalkylerad gör inte saken bättre. Det kallas proportionerlig vedergällning - om du slår mig får jag slå tillbaka lika mycket. Samma mentalitet som råder i sandlådor alltså.

Huruvida resultatet kan bli något annat än vad som vanligtvis sker i sandlådorna, det vill säga att inblandade parter - inklusive barnet som lekt för sig själv lite längre bort men ändå fått en spade i huvudet - brister ut i gråt, är förstås svårt att säga i ett inledningsskede. Men tror vi verkligen att det kan sluta på något annat sätt?

Inte ens om amerikanerna är framgångsrika i sina attacker så kommer de i sak att vinna, trots att de mot allas förväntningar lyckats besinna sig i en månad, söka allierade och sammanställt bevisning mot terroristerna som accepterats av de allra flesta stater samt erkänts i FN-resolutioner.

Misstaget har varit att utpeka en enskild person som ledare för all terrorverksamhet istället för ett nätverk. Nu måste man döda eller fånga just bin Ladin, allt annat vore ett nederlag.

Men även om detta skulle lyckas förlorar man. En död bin Ladin blir mer martyr än en jagad bin Ladin redan är, därmed blir det oerhört svårt att inte hamna i en situation där muslimska stater ställs mot kristna.

Vi har ända sedan attackerna mot New York och Washington sett inte bara ett ökat stöd för en amerikansk militär respons, utan förstås även ett ökat motstånd mot en sådan respons bland civilbefolkningen i de stater runt Afghanistan vars regeringar tillåter USA och dess allierade utnyttja luftrum och baser för att bomba Afghanistan.

Och en fallen pakistansk regering kan betyda att kärnvapen hamnar i talibanvänliga händer.

Att amerikanerna och britterna dessutom riktat in sig på talibanska militära installationer - flygplatser och högkvarter - betyder inte bara att de vill ge igen för att talibanerna skyddat bin Ladin, de tar tillfället i akt att störta regimen. Vad den skulle kunna ersättas med är dock mycket oklart. Oppositionsgruppen Norra alliansen som slutit upp bakom USA erbjuder inte heller de ett demokratiskt alternativ. Att på nytt installera den gamle kungen ger i sin tur knappast demokratisk stabilitet.

EU:s utrikesministrar kräver nu att FN-trupper ska tjänstgöra i landet efter bombningarna upphört. Det är förstås självklart, men FN-trupper varken kan eller ska styra ett land, om vi efter bombningarna ens urskilja ett land. Kommer där att finnas någon civilbefolkning kvar när de som överlevt flytt mot gränserna?

Bombningarna följer folkrätten säger de som stödjer USA:s pågående attack som beräknas hålla på i flera veckor.

Men räcker verkligen det för att utplåna ett land?Susanne SjöstedtVisst har hon rätt

Det bär emot...men visst har Pälla Elfström rätt i måndagens liberala ledare om regeringens avhopp från överenskommelser om försäkringskassepengarnas användning inom vården.

Överenskommelsen mellan regeringen, miljöpartiet, folkpartiet och centern, som innebär att pengar från sjukförsäkringen ska kunna användas till att bekosta rehabilitering för att på så sätt förkorta sjukskrivningstiderna, förtjänade ett bättre öde.

Där partierna kom överens om principen och ett ramverk, nonchalerades detaljerna, som hur mycket pengar det var frågan om. Mp, fp och c tycker att de tio procenten av försäkringskassans medel, som uppgavs som högsta möjliga andel i överenskommelsen, borde införlivas. Det skulle göra ungefär 4.5 miljarder.

Regeringen kontrade med 200 miljoner - inte ens ett gott köpslående skulle leda fram till några miljardsummor. Lägger vi dessutom till att sjukskrivningarna beräknas kosta 50 miljarder nästa år känns satsningen ännu ynkligare.

Det är synd. Alla partier är överens om att krafttag måste tas mot långtidssjukskrivningarna. Det borde betyda att en bred uppgörelse är möjlig till och med över nya, tämligen oprövade idéer.

Det trodde nog miljö-, folk- och centerpartisterna också när uppgörelsen med regeringen gjordes. Ändå blev det tyvärr inte mycket mer än ord på papper och varningsklockor i huvudet på de partier som kunnat tänka sig att samarbeta med regeringen i denna och kanske fler frågor.

S.S

Mer läsning

Annons