Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går inte att kryssa i någon time out-ruta

/

Annons

Så var det dags igen. Ännu en folkvald tar "en time out från politiken". Och ännu en gång finns det ingen som riktigt kan förklara vad det innebär.

I idrottens värld tas en time out när ett lag behöver en paus under matchen för att samla kraft och dra upp nya taktiska riktlinjer.

I politiken? Tja, vem vet…

På tisdagseftermiddagen kom ett pressmeddelande om att Abir Al-Sahlani (C), efter samråd med Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson, tar en time out både från riksdagsuppdraget och från partistyrelsen.

På onsdagseftermiddagen meddelades det att hon inte längre kandiderar till vare sig Europaparlamentet eller riksdagen nästa år.

Al-Sahlani, som har band till Västernorrland efter uppväxtåren i Härnösand och studierna vid Mittuniversitetet, har nämligen delgivits misstanke om bedrägeri i samband med ett biståndsprojekt som Centerpartiets internationella stiftelse finansierat. Redovisningen för medel som gått till ett projekt i Irak, där det parti som Al-Sahlanis pappa Abid varit ledare för tagit emot en väsentlig summa pengar, har det tydligen funnits brister i.

Det ska sägas med en gång att Abir Al-Sahlani inte dömts för något och ska betraktas som oskyldig tills motsatsen är bevisad.

Just därför är det än mer märkligt att ta en time out. Om Al-Sahlani inte klarar av att sköta sitt uppdrag som riksdagsledamot på grund av den press hon är satt under bör hon se till att bli sjukskriven så att en ersättare kan ta hennes plats i riksdagen under den period hon är borta.

Om Al-Sahlani inte klarar av att sköta sitt uppdrag på grund av att förtroende för henne saknas, och för att hon anser att hon inte kan representera väljarna från Stockholms kommun (den valkrets hon tillhör) så bör hon avgå. Då kan en ersättare ta hennes plats permanent fram tills nästa val.

En riksdagsledamot kan vara föräldraledig eller sjukskriven, men det finns ingen ruta för time out att kryssa i på någon form av ledighetsansökan. Även om Abir Al-Sahlani nu söker sig bort från rampljuset och håller – både för sin egen och för sitt partis skull – en låg profil förväntas hon sköta uppdraget som ledamot i Sveriges lagstiftande församling. Hennes arvode betalas ut. Men platsen står tom.

Att ta en time out kan vara smart, rentav nödvändigt, i hockeymatcher och basketditon.

I riksdagen är det inget annat än ett oskick som bör beivras. Både de enskilda riksdagsledamöterna och deras partiledningar borde veta bättre.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons