Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är lite skillnad på landstingpolitik här och där

/
  • i Stockholms läns landsting tycker sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt att det är rimligt att hennes medarbetare varnar landstingsanställda för sossarna.

Inspirerade av hamburgerkedjan Max brev till sina anställda unga medarbetare om att de borde rösta blått för att få behålla jobben, gjorde Moderaterna i Stockholms läns landsting det samma på måndagen. På landstingets brevpapper och med landstingets logga.

Annons

I vad som alltså ser ut som ett brev från arbetsgivaren hem till landstingets anställda, förklaras hur vissa av dem förmodligen kommer att sägas upp om sossarna vinner valet och avvecklar den halverade arbetsgivaravgiften för unga.

"Om Socialdemokraternas politik blir verkligheten chockhöjs landstingets kostnader för unga anställda…" och "rösta inte fram en vänsterregering" står det bland annat i brevet från den moderata valledaren i Stockholmslandstinget.

"Det är väl jättebra om de landstingsanställda får information", applåderade diverse moderater påhittet.

Informationen är dock falsk, vilket kan vara bra att veta om landstingsföreträdare i dessa krokar skulle komma på tanken att valkampanja i landstingets skrud.

Risken får nog ändå bedömas som låg, politikerna i landstinget Västernorrland är måhända mycket men de blandar inte samman sina uppdrag som företrädare för sitt parti och det som företrädare för landstinget.

Här i länet har man dessutom den goda smaken att hålla partitrummandet utanför landstingets hemsida. Håll en tumme för att man upprätthåller den rågången.

Men tillbaka till de moderata lögnerna. Landstingen riskerar förstås inte alls att tappa resurser om Socialdemokraterna vinner valet. Tvärtom.

Dels kompenseras kommunerna i Socialdemokraternas budget för de skattehöjningar som föreslås på statlig nivå, dels går partiet trots allt till val på att de skattehöjningar som görs styr om resurser just till just välfärden.

Men bortsett från det; om detta redan i början av februari är nivån i valrörelsen – var ska det sluta?

Då är det roligare att följa valrörelsen i landstinget Västernorrland som väl kan sägas inleddes igår med en presentation av Socialdemokraternas framtidsplan för 2015-2017.

Innehållet är klassisk socialdemokrati: jämlik vård, fokus på arbetsmiljö - och en sympatisk inställning att landstingsstyrelsen inte vet bättre än nämnderna, mer specifikt Hälso- och sjukvårdsnämnden, hur resurserna bäst används och därför inte som nu nekas tillskott förrän de visat att de sparat som styrelsen vill.

Frågan ändå är om inte det mest intressanta i S utspel är att valet i landstinget alltmer utvecklas till att bli ett val mellan partier istället för gruppkonstellationer. Och detta utan att nån verkar tycka det är speciellt dramatiskt.

Eller nåja, borgerligheten lär förstås fundera över refrängen eftersom Miljöpartiet denna gång också verkar vilja flyga solo i valrörelsen.

– Vi har aldrig varit i opposition förut så nu testar vi så här, säger oppositionsrådet Elisabet Strömqvist enkelt om att Vänsterpartiet inte är med.

– Vi stänger inga dörrar, säger hon om tänkbara samarbetspartners.

När rikspolitiken pressas åt det andra hållet, där vissa tycker det är vettigt att blocken går till val på redan förhandlad politik, är detta befriande.

Mer läsning

Annons