Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den tredje kandidaten som kan avgöra presidentvalet

/
  • Kan Gary Johnson stjäla tillräckligt många av Trumps röster?

Annons

Ekonomer är dåliga på att göra prognoser om tillväxt, arbetslöshet, inflation. För att dölja detta brukar bankerna spruta ut prognoser där värdena löpande ändras. Däremot har vissa ekonomer varit hyggligt bra på att förutsäga de politiska valen.

Väljarna brukade ta stor hänsyn till hur regeringar lyckats med den ekonomiska politiken. Har den ekonomiska tillväxten varit hög, arbetslösheten låg liksom inflationen blev de ofta omvalda.

President Bill Clintons rådgivare myntade begreppet: ”It's the economy stupid!” Det fanns klara samband mellan hur ekonomierna i stort gick och valutslagen. I Sverige var arbetslösheten särskilt viktig. Så viktig att inför en slutdebatt drev Bondeförbundet (nuvarande Centern) en kampanj att få bondhustrur att en masse registrera sig som arbetssökande och blåsa upp arbetslöshetstalen.

Men numera ska man vara försiktig med att använda dessa mått för att spå valen. I Europa spelar invandringspolitiken en så stor roll att den ofta överflyglar ekonomins utveckling. En annan viktig faktor är att de växande klyftorna inneburit att även om ett land på pappret haft bra tillväxt har denna nästan enbart gynnat den allra rikaste procenten eller tiondelen av befolkningen och inte sipprat ned till de breda lagren.

Detta gäller främst USA där tillväxten varit hög, men nästan bara gynnat den samhällsklass som Donald Trump tillhör. Vanliga amerikaners reallöner har egentligen inte ökat på decennier och miljoner jobb har försvunnit till utlandet.

En annan icke ekonomisk faktor som avgjort många val är om det funnits mer än två kandidater – vänster eller högerytter. När Bill Clinton valdes 1992 fanns också en högermittfältare i Ross Perot som fick hela 20 procent av rösterna.

Utan Perot hade nog inte Clinton vunnit. När George W Bush vann 2000 fick förloraren, Al Gore, över en halv miljon fler väljare men valsystemet medför att demokraten måste få än fler röster för att bli vald. Och Bush viktigaste ”valarbetare” var miljöadvokaten Ralph Nader som från en vänsterytterplats tog nära 3 miljoner röster främst från Gore och avgjorde valet.

Nu står det mellan Hillary och Donald. Hon borde vara hjälpt av att arbetslösheten under Obama sjunkit kraftigt, många miljoner fått rätt till sjukvård och de lägsta lönerna höjts. Men igen, avgörande blir om det kommer flera kandidater. Blir Bernie Sanders en vänsterytterkandidat? Osannolikt!

Men i stället kommer en extrem högerkandidat, libertarianen Gary Johnson, bortglömd i Sverige, att kraftigt åderlåta republikanerna och göra Trump chanslös!

Mer läsning

Annons