Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattera vården i stället

Annons
Måndag 15 april 2002Debattera vården i stället

Det är utformningen av skatteutjämningssystemet som är problemet, inte systemet i sig.

Miljardunderskottet i Stockholms läns landsting har orsakat ett praktfullt gräl mellan den moderatleda majoriteten och socialdemokraterna. Och eftersom det är val i höst har trätan spillt över på rikspolitiken. Statsministern tillhör dem som tacksamt tagit till orda i frågan. Ingen möda sparas för att framställa det "moderata skyltfönstret" i så ofördelaktig dager som möjligt. Vad passar då bättre än att ta till det gamla beprövade knepet om att borgarna inte är kapabla att ta ansvar för ekonomin.

Socialdemokraterna vill för allt i världen inte att debatten ska kretsa kring själva verksamheten, sjukvården. Där är partiet på defensiven. Inte minst vårdgarantin i Stockholms läns landsting har varit en nagel i ögat på regeringen och socialdemokratin. Nyligen fann sig också taktikern Göran Persson tvungen att anamma den borgerliga politiken och tala om att en nationell vårdgaranti ska införas.

Tyvärr gör det moderata finanslandstingsrådet i Stockholm Ralph Lédel och hans försvarare jobbet lättare för socialdemokraterna genom att envist framhärda i att underskottet egentligen inte alls är ett underskott. Om skatteutjämningssystemet inte dränerade landstingets finanser skulle allt frid och fröjd, hävdar de. Ja, om om vore skulle mycket vara annorlunda. Men nu finns skatteutjämningssystemet. Politiker kan inte bortse från ogynnsamma förutsättningar hur mycket de än vill.

Det vore bättre att peka på att Stockholms läns landsting dragits med underskott även under socialdemokratiskt styre, till exempel när finansminister Bosse Ringholm höll i landstingets finanser. Och det vore bättre att fråga socialdemokraterna varför de med utspel och stopp- lagar ansträngt sig till det yttersta för att motarbeta det nytänkande som skulle kunna göra något åt driftsproblemen som leder till underskott. Sist men inte minst, det vore bättre att arbeta för att förändra skatteutjämningssystemet på ett klokare sätt än att strunta i det.

Skatteutjämningssystemet är problematiskt. Inte som princip utan i dess utformning. Få torde se det som orättvist att landsändar som har svårt att klara av sina centrala åtaganden får ekonomiskt stöd. Men stödet borde komma från staten, inte från kommuner och landsting. Om rika landsting ser sig tvungna att höja skatten för att finansiera verksamheten i mindre lyckligt lottade delar av landet är det svårt att tala om rättvisa. Särskilt som höjd kommunalskatt slår hårt mot personer med låga inkomster. Följden kan bli att personer med låga inkomster som bor i ett rikt län får vara med att betala för rika personer som bor i ett fattigt län. Systemet behöver alltså ses över.

Det bästa sättet att göra det är de borgerliga vinner valet. Oppositionen är inte enig, men en reformering ter sig mer sannolik med borgerligt styre än med fortsatt rödgrönt regerande. Grälet i Stockholm hjälper inte till precis.

Underkänt

Kommunerna måste ställa större krav på fordonens kvalitet när de gör sin upphandling av skolskjutsar, förklarade Jan Lindgren, Vägverket region mitt, under trafiksäkerhetskonferensen i Örnsköldsvik.

Det gjorde han eftersom det visat sig att var tredje skolskjuts i Örnsköldsviks kommun blev underkänd vid besiktningen hos Bilprovningen.

Var tredje skolskjuts!

Varje dag åker cirka 250 000 barn i grundskolan skolskjuts. Siffrorna i Örnsköldsvik är inte unika för den kommunen, det ser lika illa ut överallt. Under åren 1994 - 1999 skadades eller dödades 4 600 personer i olyckor där bussar var inblandade. Under samma tid blev 168 barn i grundskoleåldern dödade eller svårt skadade i olyckor med bussar.

Det är en skrämmande statistik. Kommunerna måste ta sitt ansvar för eleverna under skoltid och dit räknas skolskjutsen. Det kan inte vara svårt att kontrollera att fordonen är godkända och trafiksäkra, handlingarna ska naturligtvis finnas med i anbudsunderlaget.

Mer läsning

Annons