Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De äldre som så önskar måste kunna bo kvar på landsbygden

/

Annons

Protesterna mot förslaget att stänga ned vård- och omsorgsboendena Mogårn i Moliden och Sidensjögården i Sidensjö fortsätter. Att engagerade medborgare i de berörda bygderna motsätter sig en avveckling är inte konstigt. Men är renovering av de slitna byggnaderna, som inte uppfyller dagens krav, det bästa alternativet?

Att kommunen borde ha skött underhållet på ett bättre sätt är lätt att konstatera, men kommunledningen kan rimligen inte lastas för att skärpta krav från statligt håll leder till behov av kostsam modernisering. Den konsultrapport som kommunen har beställt uppskattar att det skulle kosta nära 100 miljoner kronor att rusta upp och modernisera Mogårn och Sidensjögården. En siffra som Mo Samhällsförening förvisso bestrider, men som likväl indikerar att det – om det vill sig illa – kan röra sig om stora summor.

Själva ekonomin är dock bara en aspekt. Diskussionen om Mogårn och Sidensjögården väcker även frågan om vilket ansvar kommunen egentligen bör ta för landsbygden. Om boendena försvinner förloras både arbetstillfällen och grundläggande samhällsservice. Sedan, när centraliseringen väl är ett faktum, kan det bli svårt att backa bandet. Och hur harmoniserar en sådan utveckling egentligen med kommunens landsbygdsstrategi?

Om kommunledningen i Örnsköldsvik vill leva upp till de egna visionerna borde man söka en lösning som stillar oron i bygderna. Redan när Nybygget (nya Rosenborg) står klart kommer kommunen att behöva börja planera för fortsatt utbyggnad av äldreomsorgen. Är stora och centalt belägna enheter modellen, eller bör Örnsköldsviks kommun medvetet planera för att äldre medborgare kommer att vilja bo kvar på landsbygden även i framtiden?

När Mogårns och Sidensjögårdens öde diskuteras bör sådana frågor stå i förgrunden, för en kommun måste självfallet investera även ute i byarna. Och vill man så går det.

Kanske kan de befintliga byggnaderna rivas för att ge plats för nya och fullvärdiga omsorgsboenden i Moliden och Sidensjö. Kanske kan fastigheterna säljas, så att hugade entreprenörer kan finna en alternativnytta samtidigt som resurser frigörs till kommunala investeringar. Kanske är renovering trots allt befogad.

Ett första steg bör vara att gå igenom de beräkningar som Mo Samhällsförening presenterade under onsdagen. Mo Samhällsförening må ha en agenda, och att först kommunens egna tjänstemän och sedan en extern konsultfirma skulle ha räknat så uppåt väggarna fel när det gäller Mogårn, låter onekligen en aning osannolikt. Men om Mogårn faktiskt kan renoveras till en dramatiskt lägre kostnad, kommer frågan utan tvekan i ett annat ljus.

De politiker som ska fatta beslut i frågan måste nu få ett korrekt och relevant underlag att ta ställning till. Sedan gäller det att prioritera på ett rimligt sätt både på kort och på lång sikt.

Att redan nu låsa sig vid en lösning som stavas centralisering och utflyttning vore olyckligt. Det inser nog även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet innerst inne.

Mer läsning

Annons