Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vill Migrationsverket inte prata om Ocean Gala

/
  • Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson vill säga så lite som möjligt om avtalet med Ocean Gala.

Annons

”Sparka den som skrev på avtalet för Migrationsverket!”

Ledarsidan har fått många mejl med varianter på det kravet de senaste veckorna efter ledarkommentarer om turerna kring Ocean Gala.

Men faktum är att nog att Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har rätt när han i en intervju i Aftonbladet på söndagen menade att verket agerat ”by the book".

Nej, i dag behövs inga 1800 hyttplatser på Ocean Gala för att hantera flyktingströmmarna. Men det visste inte verket när avtalet skrevs i vintras. Då visste de inte att regeringen skulle införa tuffare regler som skulle minska asylmottagningen från uppemot 10 000 i veckan på senhösten 2015 till vad som i dag uppskattas till 30 000 för hela 2016.

Då rusade man runt och försökte akut hitta sängplatser till alla asylsökande som kom – till oerhört höga kostnader.

Det är faktiskt bara ett par veckor sedan Riksrevisionen i en rapport granskar hur Sverige hanterade flyktingkrisen under hösten 2015 och bland annat konstaterar att Sverige hade en betydligt lägre kapacitet för asylboenden än vad vi borde ha haft.

Migrationsverket kritiseras skarpt i rapporten för att ha sagt upp flera boenden ”trots att ingen prognos visat att antalet asylsökanden skulle minska" – och för att i sin beredskapsplan räknat på ett alldeles för lågt antal asylsökande. Konsekvensen blev då att de som kom fick inhysas i boenden som kostade väldigt mycket mer än de borde.

Så att Migrationsverket under vintern upphandlade många platser på asylboenden för, som i Ocean Galas fall under 450 kronor per person och dygn för både boende och mat, kan nog inte anses som konstigt alls.

Konstigt är det inte heller att Migrationsverket är bundet av avtalet även om behovet av platser under våren och försommaren minskat. Det är som vilken sen avbokning av ett hotellrum som helst. Att upphandla 1800 platser och sen inte göra rätt för sig är oacceptabelt.

Så ja, ”by the book” är nog helt rätt beskrivning. Men kommentaren säger ingenting om huruvida Migrationsverkets GD tycker att Ocean Galas ägare faktiskt uppfyllt kraven enligt avtalet. Här är verket ännu knäpptyst.

– De som hörs i frågan är kommunen. Vårt avtal är med Migrationsverket och enligt vad jag hört har de varit i tät kontakt med varandra. Det är klart att vi skulle önska att Migrationsverket tagit tag i frågan och gjort sin röst hörd, säger en butter Kjell Tandberg, som är delägare i flyktingfartyget.

Men att Migrationsverket är knäpptyst är det enda riktigt begripliga i sammanhanget.

Backar verket upp Härnösands kommun i fajten med bröderna Tandberg om bygglov och avlopps- och avfallshantering innan frågan är juridiskt hanterad så ger det Ocean Gala motiv att stämma för skadestånd.

Backar verket istället upp Ocean Gala nu så betyder det rimligen att de bekräftar att kravlistan i avtalet är uppfylld och att ersättningen ska utgå, vilket de naturligtvis helst slipper (speciellt då om kraven faktiskt inte är uppfyllda).

Och följetongen bara fortsätter…

Mer läsning

Annons