Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för lite merpublic service, SVT

/
  • SVT:s verkställande direktör Eva Hamilton borde inte lyssna på förslaget om att flytta produktionen av Mittnytt och Nordnytt.

En konkurrent mindre – eller åtminstone en svagare – för den här tidningen?
En fråga som endast berör de anställda på ett företag som bestämt sig för att omorganisera?
Nej, SVT:s planer på att minska närvaron i Västernorrland, Jämtland och Norrbotten påverkar fler och mer än så.

Annons

Från SVT:s sida kommer man så klart att påpeka att det först och främst handlar om en utredning – det slutgiltiga beslutet är inte fattat – men att det också inte är någon stor sak om Mittnytts och Nordnytts sändningar produceras i Umeå i stället för i Sundsvall och Luleå. Det kommer att sägas att det bara handlar om teknik, inte om journalistik.

Men självfallet kommer möjligheterna till god bevakning att påverkas om alla sändningar sker från Umeå. Det blir andra perspektiv och prioriteringar, och risken att det på sikt blir ännu färre personer på plats i Norrland, och på ännu färre platser i samma område, är överhängande.

Det är stor oro bland de SVT-anställda just nu.

Det borde vara stor oro hos alla som bor i norra Sverige.

En minskad SVT-närvaro – eller ska vi kanske säga "ändrade prioriteringar", så att ingen chef på public service-bolaget blir sur – kommer givetvis att påverka den bild av Norrland som förmedlas till övriga Sverige. Redan i dag blir händelser i Norrland oftast riksnyheter först när någon dött eller något lagts ned, och det är tydligt att kunskapen om vad som händer i norr är högst begränsad nere i huvudstaden. Inte minst hos våra beslutsfattare…

Att ett vinstdrivande företag som TT, som numera inte har en enda riksreporter norr om Stockholm, valde att dra ned på bevakning i Norrland är en sak. Det är tråkigt och bekymmersamt på alla sätt och vis, men TT måste ta hänsyn till marknaden och sina kunder på ett helt annat sätt än SVT.

Sveriges Television är nämligen finansierat av skattebetalarna.

För tydlighetens skull – och för att ingen chef på public service-bolaget ska bli ännu surare – så är det licenspengar som finansierar SVT:s verksamhet, och bolaget styrs formellt sett av en stiftelse.

Men det är riksdagen som garanterar SVT:s finansiering, som håller företaget om ryggen och som ser till att vi har den här typen av public service-journalistik.

Och det ställs andra krav, och finns andra förväntningar, på public service.

Ett av dessa krav måste vara att närvaron ska vara god i hela landet, annars är något väldigt fel.

På SVT brukar man ofta slå sig för bröstet och skryta om "oberoende television". Om SVT:s vd Eva Hamilton vill hålla politikerna på armlängds avstånd bör hon se till att norra Sverige inte drabbas när omorganiseringen sker, annars finns det risk för att våra politiska beslutsfattare, i alla fall de här i norr, faktiskt reagerar…

Och om direktör Hamilton skyller på en stram budget är det bara att visa en TV-tablå för henne. Den som regelbundet tar del av SVT:s utbud vet att det finns mycket krimskrams som kan slopas till förmån för regional nyhetsjournalistik.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons