Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att åka vidare

/
  • Det är dags för våra folkvalda att blicka norrut, inte mot Stockholm, i regionbildningsfrågan.

Det är förståeligt att våra kommun- och landstingspolitiker är besvikna över regeringens meddelande att man inte godkänner Västernorrlands ansökan om att få bilda en region.

Annons

Det är fint att se politiker från både höger och vänster enas om att gemensamt driva en fråga som är viktig för länet (det verkar dock som om landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Per Wahlberg, inte längre har ledartröjan på sig…).

Det är inte så konstigt att de mest engagerade regionförespråkarna under veckan visat upp hela känsloregistret – ilska, besvikelse, revanschlusta – och säger sig vilja fortsätta kampen.

Men det får räcka nu.

Hur många arbetstimmar som våra folkvalda lagt ned, och hur mycket skattemedel som spenderats, under regionbildningsprocessen är något man knappt vill tänka på, särskilt inte nu då det blev pannkaka av alltihop. Mer kraft och mer resurser bör heller inte spenderas på att skapa pytteregionkommunen Västernorrland.

Visst, kampen är inte över än, men mycket ska till om en enig regering ska ändra sitt beslut; inget parti tycks vara berett att på nationell nivå ta kampen för Västernorrland och med mindre än ett år kvar till valet är inte "sprickor i regeringen"-rubriker något alliansen strävar efter.

I stället för att stånga sig blodiga mot den moderata muren av nej-sägare i regeringskansliet, och i stället för att vässa argument som ingen kommer att lyssna på, borde de folkvalda i Västernorrland blicka framåt mot nästa etapp.

När det stod klart att det inte skulle bli några fyra-, tre- eller tvålänslösningar i regionfrågan påpekades det från flera håll att en västernorrländsk regionkommun ändå var en god idé eftersom det skulle kunna underlätta en större regionbildning längre fram.

Det är dags att börja jobba för den lösningen nu.

Regeringens besked om att avslå Västernorrlands och Norrbottens ansökningar är bara ännu ett exempel på att när Norrland är splittrat så är det enkelt för centralmakten i Stockholm att säga nej. En gemensam regionansökan från Västernorrland och Västerbotten, eller ännu hellre en med de fyra nordligaste länen, hade inte kunnat avfärdas lika enkelt. När norra Sverige arbetar tillsammans blir norra Sverige starkt.

Tyvärr är risken överhängande att de politiker som arbetar allra hårdast för en region i Västernorrland nu kommer att spendera alltför mycket tid och pengar på tåg- och flygresor till Stockholm i hopp om att det ändå ska bli en region 2015.

Den tiden, och de pengarna, borde användas till resor till Östersund, Umeå och Luleå, för samtal om hur regeringen under nästa mandatperiod ska kunna övertalas om att det 2019 ska finnas regionkommuner i hela Norrland.

Helst bara en stor.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons