Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Comebacken är definitivt över

Lena Sommestad var forskaren som blev generaldirektör, generaldirektören som blev miljöminister, miljöministern som blev ideolog, och ideologen som typ, nästan, kanske skulle bli partiledare.

Annons

Efter Socialdemokraternas katastrofval 2010 var Lena Sommestad väldigt aktiv i eftervalsanalysen. Hennes namn började nämnas i partiledarspekulationer och den storstilade politiska comebacken var ett faktum. Sommestad blev förvisso inte partiledare, men hon blev ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet.

Men nu är comebacken över.

Inget ont om landshövdingeposten i Jämtland, men det är inte från residenset i Östersund som de omvälvande idéerna som formar arbetarrörelsen och påverkar samhällsutvecklingen brukar komma.

Om Lena Sommestad helt gett upp drömmen om att åter styra Sverige ska vi låta vara osagt, och visst finns möjligheten att hon blir utsedd till minister igen om det blir maktskifte i höst.

Men om statsrådsambitionen finns kvar tackar man väl inte ja till ett sexårigt förordnande som landshövding, med start den 1 april ett valår?

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons