Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clinton spräckte glastaket – men behöver Sanders fans

Annons

Hillary Rodham Clinton skrev historia natten till onsdag. Som den första kvinnan någonsin är hon nominerad som presidentkandidat för ett av de två stora partierna i USA. Hon har spräckt glastaket, nästan 100 år efter att kvinnorna fick rösträtt i landet.

Barack Obama skrev historia för åtta år sedan, när han som förste svarte man vann ett presidentval. Det var en stor framgång för USA:s färgade minoriteter. På vägen fram till Vita huset hade han en hård kamp om nomineringen med Hillary Clinton.

Clinton har fört en nästan lika hård kamp med demokratiske socialisten och utmanaren Bernie Sanders, vars entusiastiska och unga anhängare in i det sista vägrade ge upp. Men Sanders gjorde som Clinton för åtta år sedan och fick delegaterna att enhälligt välja henne vid konventet i Philadelphia.

Entusiasmen för 74-åriga Vermontsenatorn Bernie Sanders har varit det roligaste som hänt under primärvalskampanjen. Han har fört in en ny radikal dimension i amerikansk politik, en logisk fortsättning på Occupy Wall Street-rörelsen.

Han har talat om att minska de gigantiska klyftorna och om att bekämpa orättvisor och fattigdom. Han har startat en folkrörelse som finansierat det mesta av hans kampanj och som bar väldigt långt, men inte ända fram.

Clinton väcker inte alls den entusiasm som Sanders har gjort. Erfarna Hillary Clinton är långtifrån felfri, och hon får en tuff uppgift att bemöta kritiken som riktas mot henne även från demokratiskt håll. Hennes kampanj skulle behöva mer av den energi som Sanders har haft.

Nio av tio Sandersanhängare säger sig stötta Clinton, men hon behöver en ännu bättre uppbackning. Hon har inte råd med några fiender alls från Bernie Sanders rörelse. Om de röstar på en grön kandidat eller avstår helt kan det bädda för en seger för Donald Trump. Så jämnt blir det troligen i november.

Sanders uppmanade därför sina anhängare att sluta upp bakom Clinton. Hans argument är att landet behöver ledarskap som för samman folk i stället för att splittra och som förbättrar livet för arbetare, barn, äldre, sjuka och fattiga.

En seger för Clinton i november betyder en fortsättning på den politik som Obama framgångsrikt fört i åtta år. Faktum är att med hjälp av Bernie Sanders har demokraterna tagit fram den mest progressiva valplattformen i partiets historia.

Det blir fler reformer för en bättre sjukvård för alla. Det blir nya satsningar på infrastruktur och utbildning.

Det blir höjda minimilöner och avgiftsfria universitetsstudier för studenter från låginkomstfamiljer. Det blir fortsatta försök att skärpa landets liberala vapenlagar.

Alternativet stavas Donald Trump, en lögnaktig, oberäknelig och lynnig rasist som kan bli en skräckfylld fara inte bara för USA utan för hela världen.

Mer läsning

Annons