Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartisternas hyckleri om statsfinanserna

Annons

För det första skulle jag vilja påminna Emil Källström om vilka det är som bedriver en ansvarsfull ekonomisk politik.

På bara ett år har regeringen kraftigt minskat underskottet som den borgerliga regeringen lämnade efter sig och det kommer vi socialdemokrater att fortsätta göra.

Men att kraftigt strama åt ekonomin med 40 miljarder i närtid är inte ansvarsfullt - tvärtom. De borgerliga partierna prioriterar skattesänkningar och nedskärningar medan vi socialdemokrater istället satsar på ett samhällsbygge som tar ansvar för Sverige och visar resultat.

Redan i höstas valde regeringen och de borgerliga partierna att det var lämpligt att frångå krona för krona-principen för att hantera flyktingkrisen. Dessutom la den förra regeringen inte en enda budget som finansierades krona för krona, varför Emil Källströms kritik är extra märklig.

Sanningen är att hans omsorg om de svenska statsfinanserna är både yrvaken och hycklande. När Centerpartiet satt i regeringsställning levde de efter helt andra principer och den ena ofinansierade skattesänkningen efter den andra genomfördes.

Under åtta år sänkte den borgerliga regeringen skatterna med 140 miljarder kronor. Följden blev ett stort hål i de offentliga finanserna, revor i välfärden och ökad ojämlikhet.

Det går inte att sänka skatterna så mycket utan att det också märks i barnens skola, i vården och i äldreomsorgen. De fyra borgerliga partierna har sedan dess föreslagit sammanlagt 64 miljarder kronor i nya skattesänkningar med nedskärningar i välfärden som följd. Är det lärarna, barnskötarna eller undersköterskorna som Centerpartiet tycker är överflödiga?

I höst lägger regeringen fram förslag om att stärka välfärden med 10 miljarder kronor årligen till kommuner och landsting. Det skapar nya jobb i hela landet och innebär många fler lärare, undersköterskor, socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper i välfärden.

Tillsammans med redan genomförda investeringar motsvarar det ökade tillskottet en möjlig ökning på över 30 000 sysselsatta i välfärden. Så utvecklar vi den svenska modellen.

Jasenko Omanovic (S)

riksdagsledamot Västernorrland

Mer läsning

Annons