Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerns kluvna tunga om koldioxidskatten

/
  • Centerledaren Annie Lööf kör med dubbla budskap. Hon är upprörd över Miljöpartiets förslag om höjda koldioxidskatter, trots att hennes eget parti också vill höja dem.

För fyra år sedan satte förra miljöministern Andreas Carlgren (C) upp målet att Sverige skulle ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Han slog fast att "alliansen är bäst i världen på klimatpolitik".

Annons

Det såg bra ut då. Omställningen av våra värmesystem har gått lysande. Oljan är ersatt av inhemska förnybara bränslen i miljontals hushåll.

Satsningar på fjärrvärme, pellets och bergvärme har inte bara minskat oljeimporten. De har även skapat tusentals nya jobb.

Men målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 blir svårare att nå. Det räcker inte med supermiljöbilspremier och vackra ord. Dessutom råder oklarhet om vad målet innebär. Betyder det helt fossilfria fordon?

En utredning ska ge svar om två månader. Men nu hoppar huvudsekreteraren Per Kågesson av. Han tycker att definitionen av "fossiloberoende" är orimlig. Regeringen har myntat ett begrepp som den sedan inte kan förklara.

Till tidningen Riksdag & Departement säger Kågesson att det skulle krävas långtgående förbud eller väldigt höga skatter för att göra någonting sådant om drygt 15 år.

Några sådana skarpa förslag kommer inte från regeringen och miljöministern. Vi importerar fortfarande råolja för över 100 miljarder kronor per år och omställningen av transportsektorn går trögt.

Ändå finns det enorm potential i branschen. Sverige har goda förutsättningar med stora skogar, hög teknisk kunskap och en hel del färdiga planer för mer biobränsle. Till exempel för en metanolfabrik i Hagfors.

Regeringen ägnar dock hellre kraft på att kritisera Miljöpartiet, som i sin budgetmotion föreslår en rad åtgärder för att minska oljeberoendet. MP vill höja bensinskatten med 70 öre litern och införa en ny lastbilsskatt.

Det är förslag som borde diskuteras med större seriositet, om politikerna verkligen menar allvar med talet om en fossiloberoende fordonsflotta. Den gröna skatteväxlingen måste fortsätta om klimatmålen ska nås.

Men centerledaren Annie Lööf anklagar Miljöpartiet för att bedriva en landsbygdsfientlig offensiv och rikta en skattechock mot landsbygdens folk. Vad hon inte säger är att Centerpartiet också vill ha en höjning av koldioxidskatten.

Miljöminister Lena Ek har sagt att den är jättebra och att centern vill att den skärps. På partiets hemsida står det att koldioxidskatten "fortsatt ska utgöra ett av flera verktyg för att nå Sveriges klimatmål".

I jakten på landsbygdens väljare är det tydligen tillåtet att köra med dubbla budskap. Ett populistiskt för att locka bilburna väljare och ett annat för att attrahera de allt färre miljövänner som ser Centern som ett alternativ.

Mer läsning

Annons