Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern lämnar hemmafrun

Annons
Tisdag 18 juni 2002Centern lämnar hemmafrun

En helt ny familjepolitik utan barnkonto blev den största överraskningen på centerns partistämma.

Det finns ett visst missnöje med partiets politik hos den förre centerledaren Torbjörn Fälldin, även om han nu försonats med partiet, fått Bramstorpsplaketten och en stiftelse som i hans namn ska dela ut stipendier till studenter vid Mitthögskolan. Det är bland annat centerns nya familjepolitik som förvånar honom. Den innehåller inte längre något vårdnadsbidrag, eller barnkonto, eftersom maxtaxan anses ha saboterat idén. Det gillar inte Torbjörn Fälldin, eftersom det fortfarande finns föräldrar där inte båda har anställning och familjen alltså ska leva på en lön.

Men Maud Olofsson, som enhälligt omvaldes som partiordförande i går på centerstämman, menar att den nya inriktningen ger ökad valfrihet för barnfamiljerna. Dessutom är det, trots allt, ett steg framåt att inte stå på barrikaderna och slåss för hemmafruarnas rättigheter. Idag är det svårt att finna en ung kvinna som vill ägna sig helt åt det som ibland elakt kallas för "vård av frisk man i hemmet".

Däremot, vilket Maud Olofsson också framhöll, finns det önskemål hos de flesta småbarnsföräldrar att kunna korta sin arbetstid för att få mer tid till barnen - och ändå vara aktiv i sitt yrke. Centern vill därför ge föräldrar laglig rätt att arbeta halvtid. Idag gäller rätten att gå ned till 75 procent av arbetstiden. Partiet vill också höja barnbidraget från 950 kronor i månaden till 1 900 kronor i månaden under de första fem åren. Det kompenserar till en del den minskade inkomsten för den som arbetar halvtid. Samtidigt ska både taket och golvet i föräldraförsäkringen höjas i centerns modell. Avgiften för barnomsorg ska anpassas efter hur många timmar barnet vistas på dagis och målet är att den som utnyttjar barnomsorgen på halvtid ska slippa avgiften helt.

Kanhända behöver Torbjörn Fälldin inte vara orolig över denna omsvängning i familjepolitiken. Ungdomsförbundets ordförande Malin Svensson ser det nämligen som ett första steg mot ett barnkonto och slopad maxtaxa!

Maud Olofsson gjorde i sitt anförande ånyo en kraftig markering mot socialdemokraterna. Att regeringen gärna skulle se ett förnyat samarbete med centern i riksdagen, hellre än med nuvarande stödpartier, framskymtar då och då. När regeringen med centerns hjälp drog åt hela Sveriges svångrem var det ett samarbete som gick hårt åt centerpartiets förtroende hos väljarna och medan Göran Persson och socialdemokraterna nu tycks ha fått folkets förlåtelse så gäller detta inte centern. Maud Olofssons inställning är fullt begriplig.

Kvinnor mobiliserar

När de så kallade stödstrumporna gav sig in i politiken inför valet 1994 var det efter ett genomgripande förberedelsearbete och väl övervägda strategier. Det var det socialdemokratiska partiet som var skottavla, eftersom kvinnorepresentationen inom partiet var så orättvis. Kampanjen nådde också sitt syfte, hotet om att bilda ett kvinnoparti fick debatten om bristen på jämställdhet i politiken att lyfta.

Kvinnorna fick större utrymme inom socialdemokratin men också övriga partier drogs med och satte fokus på fler kvinnor i politiken. Sedan gick det som det brukar gå. När det hetaste engagemanget svalnat flyttade den egentliga makten någon annanstans. Frontfigurerna Maria-Pia Boethius, Agneta Stark och Ebba Witt-Brattström har därför beslutat att blåsa nytt liv i nätverket, som nu får namnet Kvinnor utan gränser.

Nätverket vill se direkta åtgärder mot de ökande löneklyftorna, där kvinnor missgynnas, och mot det utbredda kvinnovåldet. Det är ett arbete som varje kvinna - och säkert åtskilliga män - ställer upp på. Nu är det framför allt partiernas program i de frågorna som ska bevakas inför valet. Nätverket ska också arbeta för att öka kontakterna med kvinnogrupper från andra kulturer.

Det är ett lika stort underbetyg åt regeringens insatser för jämställdhet och integration i samhället som stödstrumpornas mobilisering inför 1994 års val.

Mer läsning

Annons