Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Center utan gränser

/

Vi ser det som självklart att man ska få bosätta sig var man vill inom ett lands gränser. Men varför gäller denna rörlighet inte mellan länder?

Annons

En liberal migrationspolitik handlar i grunden om att människor har rätt att röra sig över gränser och bosätta sig var de vill. Det är ett perspektiv som saknas i invandringsdebatten, som snarare kommit att domineras av ekonomiska argument.

I vintras fick Centerpartiet hård kritik för att man i sitt omdiskuterade förslag till idéprogram resonerade om fri invandring som ett naturligt mål. Till skillnad från en del annat i idéprogrammet var det en idé att ta fasta på.

Lyckligtvis har Centerpartiet inte tagit åt sig av kritiken. På partiets stämma i förra veckan fattades flera viktiga beslut som skulle kunna göra det lättare för människor att söka sig till Sverige. Det handlar bland annat om att underlätta anhöriginvandring. Men framförallt slår man fast att det bör vara möjligt att söka asyl på Sveriges ambassader utomlands. I dag är det inte möjligt, vilket tvingar människor på flykt i händerna på människosmugglare.

Kanske är öppna gränser praktiskt omöjligt. Men det gör inte att idén saknar relevans. Med den som utgångspunkt kan man verka för att politiken får en riktning som gör att gränshinder successivt tas bort, och fler ges chansen att komma till Sverige.

I dag vill många moderater begränsa asyl- och anhöriginvandringen samtidigt som många socialdemokrater ogillar arbetskraftsinvandring. I ett sådant politiskt landskap behövs röster som Centerpartiet, som både står upp för principerna om fri rörlighet och samtidigt är berett att ta sig an det svåra arbetet att göra verklighet av idéerna.

Svend Dahl

Mer läsning

Annons