Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra elevhälsovård hejdar våld

Annons
Tisdag 4 november 2001Bra elevhälsovård hejdar våld

Den politiska majoriteten i Härnösand ger sig inte, en skolskötersketjänst ska bort. Det är stick i stäv med andra s-beslut.

Den gamla kåkfararen Lasse Strömstedt från Gävle har gjort några uppmärksammade inlägg i debatten om ordningsproblemen i den svenska skolan. Han menar att lärarna är konflikträdda och flata inför våldet. Det är lärarna, inte ungarna som ska ha makten i skolan, säger han. De som mobbar och trakasserar ska inte få vara kvar i skolan. Om det brinner släcker man elden, man diskuterar inte vems fel det är att det brinner, konstaterar Lasse Strömstedt.

En annan Lasse, nämligen folkpartiledaren Leijonborg, vill att riksdagen tar en ny debatt om våldet och mobbningen i skolan. Problemet diskuterades för ett år sedan men det har inte skett någon förbättring, det grova våldet har snarare ökat.

Det ska bli fler vuxna i skolan, har regeringen lovat och lämnar extra statsbidrag till mer personal. Det räcker inte, det måste också till en attitydförändring både hos elever och lärare.

Och i Härnösand har den politiska majoriteten bestämt att minska antalet vuxna i skolan. Dessutom i en oerhört viktig verksamhet, nämligen elevhälsovården. Tydligen klaras inte utbildningsnämndens budget utan att en 0,75 tjänst som skolsköterska tas bort. Socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna fattade beslutet medan de borgerliga gick emot.

På grund av beslutet hoppar skolöverläkaren i kommunen, Hans-Olov Tollgren, av sitt uppdrag. "Jag skäms över att ha skolförvaltningen som arbetsgivare" sade han bland annat i en kommentar i Tidningen.

Kommunerna har gjort stora neddragningar inom skolhälsovården i samband med sparkraven. Resultatet har blivit att köerna till barn- och ungdomspsykiatriska klinikerna blivit katastrofalt långa. Utan tillräckliga resurser inom elevhälsovården skickar skolan nämligen "besvärliga" elever till socialtjänsten och därifrån sker regelmässigt en remiss till barnpsyk.

De fyra majoritetspartierna i Härnösand sade i sin avsiktsförklaring efter förra valet att intentionerna i FN:s barnkonvention ska genomsyra alla beslut i kommunen. Att minska antalet skolsköterskor skulle således vara gynnsamt för barnen. Tror majoriteten verkligen det?

Mycket av problemen i skolan skulle kunna åtgärdas om elevhälsovården fick större resurser, kanske skulle rent av mobbningen och våldet minska.

Socialdemokraterna i riksdagens socialutskott har ställt hårda krav på att skolhälsovården måste förstärkas. Åtminstone en socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland sitter i detta utskott.Samling för tillväxt

"Av Sveriges 50 största företag har inget etablerats under de senaste 30 åren. Man måste fråga sig vad det är som hindrar företagen att växa" säger generaldirektör Per-Ola Eriksson vid verket för näringslivsutveckling, Nutek. Det är en myndighet som sorterar under näringsdepartementet.

Förra veckan manade Svenskt näringslivs ordförande Sören Gyll till nationell samling för att hejda flytten av industriföretag ut ur Sverige. Redan tidigare har Metallordföranden Göran Johnsson och Getinges Carl Bennet meddelat att de bildar en allians för att få fart på tillväxten i landet.

Statsminister Göran Persson kan inte klandras för det gråväder vi upplever just nu men ett annat klimat kan han förändra om han vill - företagsklimatet. Statsministern kallar till överläggningar i frågan, men verkar inte övertygad om att det är skatterna som bromsar.

Per-Ola Eriksson och Nutek är däremot övertygade om att det är nödvändigt med sänkta skatter för företag och företagare, bland annat är den svenska dubbelbeskattningen på aktier en stor nackdel. "Genom stegvis sänkta skatter och enklare regler främjas entreprenörskap. Då vågar fler starta nya företag" skriver Nutek i sin rapport som presenteras den här veckan.

Den som lever i näringslivets verklighet ser naturligtvis annorlunda på skatterna än en statsminister. Frågan är vems syn som ska gälla.

Mer läsning

Annons