Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att väljarna får se de politiska skillnaderna

/
  • Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterade häromveckan den moderata budgetmotionen.

Annons

Samtliga borgerliga partier har nu presenterat sina skuggbudgetar. De sammanfattas enklast med tre ord: idélöst, splittrat och ansvarslöst. Istället för att utveckla den svenska modellen med investeringar i välfärden, håller de borgerliga partierna fast vid sänkta skatter med lånade pengar och i praktiken en avveckling av den svenska modellen.

Sverige har en regering som står för samhällsbygge. Vi socialdemokrater vill modernisera och utveckla den svenska modellen, rusta upp den gemensamma välfärden och bygga Sverige starkt. Mot detta står en borgerlig opposition som vill återupprepa den politik som under åtta år ledde till stora lånefinansierade skattesänkningar, underskott i offentliga finanser och nedskärningar.

Medan regeringen har visat att vi socialdemokrater gör det som krävs i migrationspolitiken, är de borgerliga partierna djupt splittrade i den fråga som väljarna just nu sätter högst på den politiska dagordningen. Centerpartiet – med sina krav på öppna gränser och fri invandring – räknar inte ens in konsekvenserna av sin egen politik i sin budget. Utan en gemensam migrationspolitik finns ingen gemensam finanspolitik.

Höstens borgerliga krav på skattesänkningar för lånade pengar ligger kvar. Framför allt är det ont om idéer hos Moderaterna. Efter ett och ett halvt år i opposition, med gott om tid för omprövning, presenterar de nu en budget där ett sjätte jobbskatteavdrag utgör två tredjedelar av satsningarna. Den moderata förnyelseprocessen, efter ett åttaårigt regeringsinnehav med fem jobbskatteavdrag, har alltså lett fram till att de vill införa ett sjätte.

Den enda kvarstående gemensamma nämnaren för de borgerliga partierna är att de vill sänka skatten. På olika sätt, med lånade pengar och i kombination med ett högt tonläge om ekonomiskt ansvarstagande. Den förra moderatledda alliansens skattesänkningar på 140 miljarder kronor vill de borgerliga partierna bygga ut med ytterligare 64 miljarder kronor. Samtidigt vägrar de erkänna att så enorma skattesänkningar också kommer att märkas i barnens skola, i vården och i äldreomsorgen.

Varför ska elever, lärare, barnskötare och undersköterskor betala priset för när de borgerliga vill dela ut skattesänkningar till höger och vänster? Deras brösttoner om ekonomiskt ansvarstagandet skorrar dessutom falskt. Sanningen är att på bara ett år har den nuvarande regeringen kraftigt minskat underskottet som den borgerliga regeringen lämnade efter sig.

Jag tycker dock det är välkommet att de borgerliga partierna nu visar att det finns tydliga politiska alternativ. Ett borgerligt alternativ där man prioriterar skattesänkningar och nedskärningar mot en socialdemokratiskt ledd regering som väljer ett samhällsbygge för alla, en ansvarsfull ekonomisk politik och tydliga resultat.

Jasenko Omanovic är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Mer läsning

Annons